Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.08.2023 10:35

Viacero ciest v Porube obec zrekonštruuje, cieľom je zadržať vodu


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Poruby v okrese Prievidza zabezpečí rekonštrukciu viacerých ciest na území obce. Prácami sleduje zadržiavanie vody v krajine, ako i protipovodňovú ochranu, na investíciu v hodnote takmer 360 000 eur získala zdroje z Environmentálneho fondu.


Obec v rámci projektu Vodozádržné opatrenia v obci Poruba - časť komunikácie zrealizuje komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií, vrátane ich odvodnenia. Pôvodne počítala s väčšou investíciou, ktorá zahŕňala i budovanie novej dažďovej kanalizácie so zvedením do retenčných nádob. "Projekt zahŕňa budovanie miestnej komunikácie vrátane obrubníkov, ale aj kanalizačných vpustov, ktoré budú odvádzať vodu do existujúcej dažďovej kanalizácie. Tá bude v niektorých miestach kompletne zrekonštruovaná alebo opravovaná v najkritickejších miestach," načrtol starosta Tomáš Tóth.

Rekonštrukcia zabezpečí i istú formu protipovodňovej ochrany. "Sme rázovitá podhorská obec a naše komunikácie nemajú správne zvedenú dažďovú vodu, pretože úroveň nivelety komunikácie je nižšia ako súčasná dažďová kanalizácia. To spôsobuje problémy hlavne pri veľkých nárazových dažďoch, keďže voda steká priamo z horskej oblasti a vylieva sa do zelených pásov alebo dvorov," opísal Tóth. Voda by tak už podľa neho nemala zaplavovať pozemky.

"Projekt rieši celú zastavanú časť obce v jej správe. Ide o komunikácie v dĺžke 1,5 kilometra a ide o tzv. obchádzkovú časť štátnej cesty. Opravovať sa bude navyše časť bývalej panelovej cesty, ktorá sa nachádza pri kostole smerom k futbalovému ihrisku," konkretizoval starosta.

Samospráva realizáciou investície sleduje v prvom rade odstránenie problémov s dažďovou vodou. Starosta podotkol, že obec nemá priestor ani funkčné využitie pre typické vodozádržné opatrenia v podobe zelených striech, stien a záhrad.

Náklady na rekonštrukciu predstavujú 359 954 eur, ďalšie zdroje investovala obec do projektovej dokumentácie a verejného obstarávania. Dodávateľom prác je spoločnosť DOSA Slovakia. So samotnou výstavbou začne v týchto dňoch, lehotu má v zmysle zmluvy o dielo štyri mesiace. Na realizáciu aktivít získala obec úver z Environmentálneho fondu vo výške 314 274,40 eura. Splácať ho bude 20 rokov.

Starosta avizoval, že obec chce do budúcna zrealizovať i ďalšiu časť pôvodného väčšieho projektu, využiť chce na to už hotovú dokumentáciu a má už potrebné povolenia. "Náš projekt vodozádržných opatrení sme dali i do zásobníka projektov Fondu na spravodlivú transformáciu a takisto do Plánu obnovy a odolnosti SR. Aj keď predbežná alokácia nie je taká vysoká, ako by sme potrebovali. Ale ak by sme boli úspešní a mohli čerpať zdroje, išli by sme zas do čiastkových opatrení," dodal Tóth.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
V miestnych lesoch chcú z európskych peňazí opraviť niekoľko ciest
V lesoch v okolí Spišskej Belej plánujú za peniaze z európskych fondov opraviť niekoľko lesných ciest.
viac
08.10.2020
Mesto dokončilo rekonštrukciu dvoch medziblokových priestorov
Mesto Bardejov ukončilo v uplynulých dňoch dva projekty rekonštrukcie dvoch medziblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Obrancov mieru.
viac
14.10.2020
Mesto Svidník pokračuje v rekonštrukcii miestnych komunikácií a chodníkov
Mesto Svidník začalo ďalšiu fázu rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov. Celkovo preinvestuje viac ako 117 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Kristína Tchirová.
viac
20.01.2021
Samospráva Poruby chce vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia
Samospráva Poruby (okres Prievidza) má záujem vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia. Prácami chce zadržať a spomaliť zrážkové vody, ktoré v súčasnosti nekontrolovateľne pretekajú cez obec do potoka. Na dodávateľa prác vyhlásila verejnú súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %