Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.10.2023 02:05

Viac lásky, menej plastu: výzva pre školy


Ilustračný výrez plagátu


Už o necelý mesiac sa dá Slovensko do pohybu. Ako symbol spomienky na svojich blízkych zosnulých budeme nosiť na cintoríny vence a zapaľovať kahance. Pripomenieme si tak ich pamiatku, s ktorou však prinášame na hroby každý rok aj čoraz viac budúceho plastového odpadu.


Máme pre vás výzvu, ktorou prispejete k zelenším Dušičkám.

Aj tento rok sme sa v programe Zelená škola spojili s ekofunebráčkami z projektu Funebra a realizujeme spoločný environmentálny projekt Viac lásky, menej plastov. Chceme inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode, a aby aj Zelené školy inšpirovali iných k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

Prečo?

Na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi, končí na skládkach  väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobená z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať.

Trvanie výzvy: 10. – 1. 11. 2023

V Zelenej škole robíme, čo učíme, preto vám prinášame “dušičkovú” výzvu: Urobte so žiakmi prírodný veniec – nazbierajte prírodný materiál a vytvorte biologicky rozložiteľné vence len s pomocou jutového špagátu (bez polystyrénového základu, bez taviacej pištole) na základe videa TU.

Zaneste plagát “Dušičky s úctou k prírode” na obecný alebo mestský úrad, na správu cintorínov, umiestnite vo vývesnej skrinke vo verejnom priestore. Plagát nájdete TU.

Spravte si spoločnú fotku žiakov s vytvorenými vencami a uverejnite ju do komentárov pod pripnutým príspevkom na facebook stránke Zelená škola TU. “Dušičková výzva”- napíšte Názov obce/mesta, Názov školy a pridajte fotografiu (napr. Plastovce, Materská škola Uvedomelá)

Odfoťte sa so zverejneným plagátom “Dušičky s úctou k prírode” a uverejnite fotky do komentárov pod pripnutým príspevkom na facebook stránke Zelená škola. “Dušičková výzva”  – napíšte Názov obce/mesta, Názov školy a pridajte fotografiu (napr. Plastovce, Materská škola Uvedomelá)

Pre zapojené školy, ktoré vylosujeme, máme aj odmeny:

3x Odpadová pyramída (metodická pomôcka pre školy) 3x  odpustenie registračného poplatku do programu Zelená škola na rok 2023/2024 Výsledky losovania zverejníme 3. 11. 2023

Výzvu realizuje Zelená škola a Funebra, Živica.

 

 

Autor: (Zdroj: Zelená škola, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Blíži sa lll. uzávierka výzvy na materské školy. Zapojte svoje mesto alebo obec
Do vyhlásených výziev zameraných na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl sa doposiaľ zapojili desiatky miest a obcí. Po dvoch uzávierkach je pre tento typ projektových žiadostí k dispozícii ešte 32,74 miliónov eur.
viac
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %