Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
12.08.2019 02:05

Veriaci sa zídu na tradičnej Mariánskej púti k Matke Božej


Kalvária v Nitre. Snímka zdroj: TIC Nitra


V Nitre sa bude koncom týždňa konať tradičná Mariánska púť. Jej program sa začne vo štvrtok 15. augusta a vyvrcholí slávnostnou bohoslužbou na kalvárii v nedeľu 18. augusta. Jej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.


V Nitre má Mariánska púť viac ako 250-ročnú tradíciu. Prvýkrát sa konala v roku 1765, keď sa predstavitelia kráľovského mesta Nitra dohodli s biskupom Jánom Gustínim na každoročnej púti. Tá mala pripomínať vďaku Nitranov za to, že mesto bolo zachránené pred morom a náletom kobyliek. V čase totality sa tam stretávali tisíce ľudí a púť sa postupne stala aj istým druhom protestu proti komunistickému režimu a náboženskej neslobode.      

 Pre veriacich je pripravený bohatý program. Jeho súčasťou budú okrem bohoslužieb aj aktivity pre deti, prednášky či workshopy. „Misionári verbisti a farnosť Nanebovzatia Panny Márie v Nitre pozývajú na púť k Matke Božej na nitriansku kalváriu. Liturgické slávenia v slovenskom i maďarskom jazyku bude dopĺňať bohatý duchovný a formačný program pre deti a rodičov,“ uviedol hovorca nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend
Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
viac
09.02.2017
Gajdošské fašiangy prinesú pochôdzku obcami aj zabíjačky
Medzinárodné stretnutie gajdošov a gajdošských hudieb s názvom Gajdošské fašiangy, ktoré sa každoročne konajú v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca, oslávi tento rok svoje 30. výročie.
viac
03.07.2018
Mesto ožije trojdňovými mestskými slávnosťami
Centrum Nitry ožije od stredy (4. 7.) mestskými slávnosťami Nitra, milá Nitra, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami. Odštartuje ich benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle s Kristínou, Janais, Evou Pavlíkovou či Otokarom Kleinom, ktorý organizuje mesto Nitra s Nadáciou Prameň.
viac
05.08.2023
Hodové a dožinkové slávnosti ponúknu pivobranie, koncerty i tradičnú púť
Jarmok, koncerty aj tradičnú mariánsku púť ponúknu tohtoročné hodové a dožinkové slávnosti v Nitre. Ako informovala radnica, piaty ročník osláv sa bude konať počas víkendu 12. a 13. augusta na pešej zóne a Svätoplukovom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %