Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.08.2019 11:45

Verejnosti priblížia históriu krojov šiestich obcí severného Hontu


Ilustračná snímka, zdroj: slovakia.travel


Na spoznávanie ľudového odevu - krojov obcí severného Hontu je zameraný vzdelávací projekt, ktorý realizuje obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica. Projekt s názvom Severný Hont - spoznaj jeho kroj podporil sumou 5000 eur Fond na podporu umenia.


Drahomíra Prieberová z občianskeho združenia Zlatá cesta priblížila, že kultúrno-osvetové aktivity projektu sú zamerané na spoznávanie krojov v obciach Prenčov, Baďan, Beluj, Kráľovce-Krnišov, Počúvadlo a Žibritov. Jeho odbornými garantmi sú Zuzana Piešová a Zuzana Šovčíková, ktoré sa celoživotne zaoberajú študovaním krojov rôznych regiónov.

Projekt je rozdelený do troch fáz. "Prvá fáza bola zameraná na vzdelávacie aktivity, kde sme spolu s odbornými garantmi spoznávali a triedili kroje jednotlivých obcí priamo na mieste," uviedla Prieberová. V jednotlivých obciach sa podľa jej slov zachovali podobné odevné súčiastky, niekde viac, niekde menej, rozdiely sú minimálne len v jednotlivej výzdobe a farbách.       

"Zo šiestich obcí sa vymyká Žibritov, ktorého kroj sa v neskorších vývojových obdobiach odlišuje od ostatných piatich obcí, ktoré sa spoločne vyvíjali aj v krojových súčiastkach tým istým smerom. Malé rozdiely vo výzdobe boli skôr ovplyvnené finančnou situáciou rodiny, alebo šikovnosťou a fantáziou majiteľov či výrobcov," podotkla Prieberová.       

Ďalšími fázami projektu sú príprava a samotná realizácia programu, v rámci ktorého budú kroje odprezentované. Kultúrno-osvetový program Poklady podsitnianskych truhlíc bude súčasťou Podsitnianskych dní hojnosti, ktoré sa budú konať v sobotu 10. augusta v Prenčove. Návštevníci sa môžu tešiť na živú prehliadku krojov týchto šiestich obcí.

"Spoločne pripravili a oživili kroje v zbierkach obcí alebo súkromných osôb. Ide o živú prezentáciu krojov, ktorých pôvodné súčiastky sa v obciach zachovali a nosili od konca 19. storočia až do 50-tych rokov 20. storočia. Program predstaví 110 rokov ich histórie, spoločné i rozdielne znaky, štýl obliekania i príležitosti ich využitia," dodala Prieberová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok
Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.
viac
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
10.02.2017
Petržalka podporí zaujímavé projekty
Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu požiadalo 95 uchádzačov.
viac
19.10.2020
SAV predstavila aplikáciu, ktorá umožní virtuálnu prehliadku artefaktov
Územie Slovenska patrí k oblastiam s vysokým výskytom archeologických nálezísk. Mnohé z nich sú ohrozované stavebnou činnosťou a aj po realizácii výskumov sú ich výsledky často nedostupné širokej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %