Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
31.10.2023 01:25

Vedenie ôsmich žiarskych obcí žiada v súvislosti s medveďmi zmeniť legislatívu


Snímka zdroj: Štátna ochrana prírody


Na zmenu legislatívy, v ktorej by boli ukotvené zásadné riešenia pre zaistenie bezpečnosti obyvateľov obcí, ktorí sú neustále ohrozovaní návštevami medveďa hnedého, vyzvali vládu SR a členov parlamentu starostovia ôsmich najviac postihnutých obcí okresu Žiar nad Hronom.


"Premnožený medveď a zmeny jeho správania nadobudli v poslednom období nevídané rozmery s priamym dopadom na tamojších obyvateľov," uvádzajú starostovia Trnavej Hory, Pitelovej, Ihráča, Hronskej Dúbravy, Jastrabej, Kunešova, Slaskej a Lutily.         

"Situácia je dnes tak kritická, že obyvatelia sa pri pohybe obcou, pri dochádzke detí do školy, na nákup do obchodu či pri ceste do zamestnania obávajú o svoju bezpečnosť aj cez deň, pretože s medveďom sa stretávajú v intravilánoch obcí," približujú.         

"Sme presvedčení, že je čas pristúpiť k adresnej regulácii problémových medveďov, žijúcich v kritických a pre ľudí nebezpečných oblastiach, podobne, ako je tomu v Chorvátsku, kde pri 1000 žijúcich jedincoch povoľujú odstrel 70 až 140 jedincov ročne, alebo v Slovinsku, v ktorom na 800 žijúcich jedincov bol povolený odstrel od 47 do 183 medveďov a aj napriek každoročnému odstrelu časti populácie tam nie je medvedia populácia ohrozená," pripomínajú.         

Signatári sú si vedomí, že nie je odstrel ako odstrel. "Nepodporujeme preto odstrel medveďov, žijúcich hlboko v lesoch, ale stotožňujeme sa s názorom odborníkov, ktorí upozorňujú, že je potrebné, aby sa lov realizoval na rozhraní ľudských sídiel a jadra biotopu," dodávajú.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2019
Viaceré obce získali podporu na vybudovanie klimatických opatrení
Vybrané obce na Slovensku vybudujú v budúcom roku v rámci projektu Klíma nás spája adaptačné prvky, ktoré majú pomôcť pri boji proti extrémnym podmienkam počasia, akými sú dlhotrvajúce suchá či letné horúčavy.
viac
16.07.2020
Užitočné informácie pre majiteľov psov
Z platnej legislatívy vyplývajú obciam aj majiteľom psov nové povinnosti. Pozitívnou novinkou je, že od 1. júna 2020 je verejnosti prístupný register odchytených túlavých zvierat.
viac
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
10.12.2020
Zlepšenie podmienok čerpania dotácií a úverov zo ŠFRB na rozvoj bývania
Parlament schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zlepšujú sa podmienky čerpania, predĺžia sa lehoty na predkladanie žiadostí, znižuje sa administratívna náročnosť a zvyšujú sa limity príjmu pre možných nájomcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %