Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.08.2023 03:20

V Starej Turej sa začne sanácia skládky galvanických kalov po bývalej Chirane


Ilustračná snímka.


V Starej Turej v lokalite Drahý vrch sa začne so sanáciou starej skládky galvanických kalov, ktorá je pozostatkom bývalého štátneho podniku Chirana. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke.


"Keďže pôvodca znečistenia bol bývalý štátny podnik Chirana, riešenie tejto úlohy na seba prebralo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Sanácia bude spočívať v odťažení galvanických kalov obsahujúcich ťažké kovy a ich umiestnení na likvidáciu do strediska s príslušným oprávnením. Lokalitu následne zasypú čistou zeminou a povrch zrekultivujú a zatrávnia," informovalo mesto.

Podľa rámcového projektu geologickej úlohy, ktorý schválilo MŽP SR, budú celkové náklady viac ako 5,6 milióna eur s DPH. Zo skládky sa vyťaží viac ako 8000 kubických metrov kontaminovaných kalov.

Práce by sa mali začať v septembri odstránením vegetačného porastu. Následne upravia terén, pripravia prístupovú cestu. Samotná ťažba kalov by sa mala skončiť v lete budúceho roka. V auguste 2024 by mali predložiť odbornej komisii MŽP záverečnú správu s posanačnou analýzou rizika.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2020
Ružinov začal stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky
Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad začal stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia na projekt zaevidovala mestská časť v polovici januára.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
03.09.2022
V Starej Turej evidujú odpad moderne ako v európskych metropolách
V Starej Turej sa rozhodli prepojiť systém elektronickej evidencie odpadov s činnosťou technických služieb mesta. Odpad evidujú elektronicky prostredníctvom zberového auta. Systém, ktorý sa osvedčil v európskych metropolách, využívajú v meste od minulého roka na rýchlu a bezobslužnú evidenciu odpadu
viac
17.06.2023
Zo skládky v Starej Turej vyvezú tony zeminy, sanácia bude stáť milióny
Zo skládky komunálneho odpadu Drahý vrch v Starej Turej vyvezú približne 8000 kubických metrov kontaminovanej zeminy a galvanického kalu. Následne ich zneškodnia. Sanácia envirozáťaže bude stáť viac ako 5,62 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %