Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.06.2017 03:29

V Schaubmarovom mlyne otvoria letnú sezónu


Pozvánka.


Tento víkend sa oficiálne začne v pezinskom Schaubmarovom mlyne letná sezóna, ktorá bude plná koncertov, výstav a ďalšieho zaujímavého programu, tak pre deti ako aj pre dospelých. Vstup je voľný.


„Toto miesto je veľmi príjemným prostredím, je obklopené dvorom a starým ovocným sadom a vyhľadávaný milovníkmi umenia a kultúry. Aby mohlo viac slúžiť verejnosti, aby sem mohli prichádzať aj rodiny s deťmi, nielen za umením, ale aj za oddychom a relaxom, plánujú sa priestory rekonštruovať. Som rád, že aktivity tejto inštitúcie sa dejú aj s podporou BSK,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Letná sezóna sa v pezinskom Schaubmarovom mlyne začína už tento víkend a to 2. júla. Organizátori si pre návštevníkov pripravili vernisáž výstavy s názvom Medzi selankou a drámou, ktorejkurátorkami sú Katarína Čierna a Alexandra Tamásová. Expozícia bude v týchto priestoroch k dispozícii do 31. januára 2018. Jej cieľom je ukázať súvislosti medzi insitným umením a profesionálnou výtvarnou tvorbou a takisto predstaviť menej známu časť zbierky insitného umenia SNG. Ide o špecifickú druhovú zbierku neprofesionálneho výtvarného prejavu, budovanej od roku 1965 a obsahujúcej maliarske, sochárske, kresbové a grafické diela.

Pripravené sú aj komentované prehliadky, workshopy a tvorivé aktivity, kedy počas troch hodín čaká rodičov s deťmi veľa tvorenia, pátrania a spoznávania nielen Schaubmarovho mlyna a jeho histórie, ale aj novej výstavy Medzi selankou a drámou. Na workshopoch si deti a aj dospelí vytvoria vlastný ručný papier a vyskúšajú si aj jednoduchú techniku tlače. Vyvrcholením programu budú koncerty Archívneho chlapca a Kataríny Málikovej – mladej speváčky, klaviristky a skladateľky, ktorej debutový album Pustvopol sa stal sa jedným z top albumov za rok 2016 na Slovensku.

 

Program otvorenia letnej sezóny:

14:00 Vernisáž výstavy Medzi selankou a drámou

 

KOMENTOVANÉ PREHLIADKY PRE DETI A DOSPELÝCH

15:00 Prehliadka výstavy Medzi selankou a drámou s kurátorkou Alexandrou Tamásovou

15:30 O mlyne – rozprávanie o Schaubmarovom mlyne pre deti aj dospelých

16:00 Detský expres – interaktívna prehliadka výstavy Medzi selankou a drámou s deťmi a pre deti

16:30 O mlyne – rozprávanie o Schaubmarovom mlyne pre deti aj dospelých

 

WORKSHOPY PRE RODINY S DEŤMI

14:00 – 17:00

Samouk– sprievodca Schaubmarovým mlynom – interaktívna dobrodružná mapa, pomocou ktorej môže každý preskúmať mlyn na vlastnú päsť a objavovať jeho zákutia a príbehy

Myšlienková mapa– tvorivá aktivita – priložte ruku k dielu svojou vlastnou kresbou do kolektívnej spomienkovej mapy Schaubmarovho mlyna, ktorá bude vznikať počas celého dňa

Ručne stručne– workshop pre rodičov s deťmi – možnosť vytvoriť vlastný recyklovaný papier s tajnou prísadou Schaubmarovho mlyna

 

KONCERTY

17:30 Koncert Archívny chlapec

19:00 Koncert Katarína Máliková

 

Schaubmarov mlyn je od 70. rokov 20. storočia súčasťou Slovenskej národnej galérie. Areál tejto kultúrnej a technickej pamiatky sa podarilo zachovať ako pôvodnú vidiecku usadlosť, kde dnes návštevníci nájdu expozíciu mlynárstva a insitného umenia. V priebehu nasledujúcich rokov čaká areál čiastočná rekonštrukcia, do priestoru pribudne kaviareň s obchodíkom, ateliér a dielňa na workshopy. Cieľom je, aby mlyn v Pezinku bol miestom, kde umenie bude možné nielen vidieť, ale bude tu priestor na rezidencie umelcov a pravidelné kultúrne a spoločenské podujatia.

 

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
30.06.2017
Mikuláš počas leta zabaví domácich i návštevníkov
Letné kino, otvorené javisko, animačný program, deň pre deti, tanečná či barmanská šou. To je len stručná ochutnávka toho, čo radnica pre Mikulášanov a návštevníkov mesta pripravila počas tohtoročných letných prázdnin.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %