Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.07.2023 11:40

V Ružomberku spustili projekt zelených ostrovov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Ružomberku spustili projekt tzv. zelených ostrovov. Ide o nový mestský koncept, na jeseň ho zrealizujú na Nábreží Milana Rastislava Štefánika.


Vyrastie tam stromová aleja s 30 javormi, letničkovou lúkou a záhonmi cibuľovín. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Priblížil, že zelený ostrov vznikne na mieste, ktoré tvorí predel medzi hlavným cestným ťahom z východu na západ a zo západu na východ. Dopravnou tepnou prejde denne približne 35 000 automobilov.

"Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku doslova v strede dopravnej tepny napomôže nielen skrášleniu priestoru, ale vhodne vybrané dreviny napomôžu odhlučneniu priestoru, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov," vysvetlil architekt Róbert Dúbravec, ktorý koncept zeleného ostrova spracoval.

Primátor Ľubomír Kubáň považuje revitalizáciu existujúcich a tvorbu nových verejných priestranstiev v Ružomberku za jednu z priorít. Zdôraznil, že zeleň v mestách má estetický aj environmentálny význam.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2019
Zostáva už len mesiac na predloženie enviro projektov v rámci Zelených očí
Uzávierka grantového systému Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči sa pomaly blíži. Ešte do konca augusta môže verejnosť predložiť environmentálny projekt, ktorý premení jeho okolie na zelenšie. Svoju šancu zatiaľ využilo 51 predkladateľov.
viac
12.05.2020
Projekt "teleškoly" stále žije, problémom sú však financie
Projekt "teleškoly", ktorý chcelo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spustiť počas obdobia, keď sa žiaci vzdelávajú dištančnou formou, sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať.
viac
02.12.2021
Ružomberok spúšťa tri nové komunikačné kanály pre obyvateľov
Mesto Ružomberok spustilo od decembra nové služby pre obyvateľov – informovanie prostredníctvom SMS správ, e-mailov a mobilnej aplikácie.
viac
10.07.2023
V rámci národného projektu vysadili v 370 obciach vyše 33 500 kusov drevín
V rámci národného projektu Zelené obce Slovenska vysadilo 370 obcí viac ako 33 500 kusov drevín. Na jar tohto roka vysadili 8079 kusov drevín v 97 obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %