Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.03.2019 10:05

V rámci Svetového dňa vody bude VVS bezplatne analyzovať vodu zo studní


Ilustračná snímka


Pri príležitosti Svetového dňa vody si ľudia z východného Slovenska budú môcť dať aj tento rok bezplatne skontrolovať vodu zo studne. Rozbory bude vykonávať Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) v zákazníckych centrách jednotlivých závodov 22. marca od 7. do 13. h.


"Ide o vodu z domových studní, nie z verejného vodovodu. Každá osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. Voda má byť v objeme 0,3 litra a výsledok sa záujemca dozvie na mieste," povedala na stredajšej tlačovej konferencii vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS v Košiciach Nataša Riganová. Vzorku treba priniesť v čistej uzavretej sklenej alebo PET fľaši. V prípade záujmu o hromadnú analýzu, organizovanú starostom obce pre väčší počet záujemcov, je potrebné dohodnúť si termín vopred telefonicky.       

"V priemere analyzujeme 2000 až 3000 vzoriek. Každoročne sa nám potvrdzuje, že minimálne 30 percent vzoriek je nevyhovujúcich," povedala. Vlani išlo o viac ako 36 percent.       

Ako pripomenula, analýza je zameraná na dusičnany, ktoré patria medzi jeden z najčastejších chemických ukazovateľov rizík v studniach. Dôvodom je napríklad používanie umelých hnojív alebo priesak odpadových vôd zo žúmp. "Samé o sebe sú pre človeka málo toxické, ale vzápätí, keď sa dostanú do organizmu - do vhodného prostredia, bakteriálnou činnosťou sa ďalej redukujú na dusitany," vysvetlila Riganová s tým, že následne sa vytvárajú karcinogénne zlúčeniny, ktoré vyvolávajú nádorové ochorenia zvlášť pri dlhodobej konzumácii vody s vysokým obsahom dusičnanov.       

Vzorky vody bude možné priniesť na analýzu do zákazníckych centier v Bardejove, Humennom, Snine, Košiciach, Michalovciach, Prešove, Rožňave, Revúcej, Svidníka, Trebišova a Vranova nad Topľou.       

Pri príležitosti Svetového dňa vody pripravila VVS sériu rôznych aktivít pre verejnosť aj školy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
BVS bezplatne overí kvalitu vody z domácich studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ponúka verejnosti aj tento rok bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní. Vzorky môžu ľudia priniesť v stredu 22. marca od 8.00 do 18.00 h do laboratórií bratislavských vodární na Bojnickej ulici v Bratislave.
viac
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
06.03.2024
V rámci Svetového dňa vody bude RÚVZ bezplatne analyzovať vzorky vody
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre si aj tento rok pripomenie Svetový deň vody. Vo štvrtok 21. marca dopoludnia bude pre záujemcov vykonávať bezplatné rozbory prinesených vzoriek vody.
viac
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %