Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
01.03.2022 03:20

V Petržalke uvažujú nad zmenou názvu ZŠ A. Karpova na Černyševského


Snímka zdroj: (FB / ZŠ A.Karpova Černyševského 8 Bratislava).


V bratislavskej Petržalke uvažujú nad zmenou oficiálneho názvu Základnej školy (ZŠ) Anatolija Karpova na Černyševského ulici. Ide o reakciu na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Potvrdila to hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.


Uznávaný ruský šachista a poslanec ruskej Štátnej dumy, ktorého meno škola nesie, figuruje medzi osobami na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s vojenským útokom Ruskej federácie na Ukrajinu.

"Jeho postoj odsudzujeme a nesúhlasíme, aby naša škola nosila meno niekoho, kto podporil vstup ruských vojsk na Ukrajinu, a tým narušil zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny. V prípade sankcií ide skôr len o symbolické gesto, no v rámci našich možností je to najtvrdšia sankcia, ktorú dokážeme ako zriaďovateľ školy udeliť," skonštatovala Halašková.

Návrh na zmenu mena vyvstal po konzultácii miestnej školskej komisie s riaditeľkou školy, ktorá o vyjadrenie k ponechaniu, respektíve odňatiu čestného názvu požiada členov rady školy. Jej zasadnutie je naplánované na začiatok budúceho týždňa. V prípade súhlasu bude riaditeľka informovať zriaďovateľa školy, teda mestskú časť, a následne oddelenie školstva vypracuje návrh. Po vydaní súhlasu všetkých zainteresovaných strán podá mestská časť podnet na odňatie čestného názvu, schváliť ho môže až komisia menovaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Proces prijatia pomenovania školy po osobnosti a odňatie názvu určuje smernica rezortu školstva z roku 2017.

"K našim východným susedom budeme aj naďalej solidárni a podáme pomocnú ruku tam, kde to je možné," poznamenala Halašková. Mestská časť zároveň poďakovala obyvateľom i dobrovoľníkom, ktorí sa cez víkend zapojili do materiálnej zbierky pre Ukrajinu v Dome kultúry (DK) Zrkadlový háj. K dispozícii je predbežne do 4. marca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2018
Petržalské školy otvárajú svoje brány
Zápis detí do 1. ročníka základných škôl sa uskutoční v piatok, 6. apríla od 15.00 do 18.00 h a v sobotu 7. apríla od 8.00 do 12.00 h. Predtým však môžu prísť rodičia aj s budúcimi prváčikmi v rámci pripravovaných dní otvorených dverí na malú „inšpekciu“ do petržalských škôl.
viac
26.08.2020
Mesto bude mať po novom dve školy namiesto troch
Dvojica základných škôl s materskou školou (ZŠ s MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Turčianske Teplice ku koncu letných prázdnin zanikne.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
22.03.2021
Environmentálna súťaž Hypericum 2021 pre ZŠ
Environmentálna súťaž Hypericum 2021 - praktické aktivity - adaptačné opatrenia na školskom dvore a v záhrade je určená pre žiakov 2. stupňa základných škôl a prihlasovanie do súťaže prebieha do 14. mája 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %