Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.06.2022 08:25

V obci stavajú multifunkčné centrum, získali naň dotáciu


Stráne pod Tatrami.


Obec Stráne pod Tatrami v Kežmarskom okrese získala dotáciu z Fondu na podporu športu na výstavbu multifunkčného centra v blízkosti rómskej osady vo výške 350 000 eur. Starosta Rastislav Sloveňák potvrdil, že výstavba už prebieha od apríla a centrum by malo byť hotové do leta budúceho roka.


"My sme vlani na projekt spolu s partnermi Centrom voľného času Rakúsy, obcou Rakúsy a Súkromnou spojenou školou Biela voda, získali dotáciu z nórskych fondov vo výške 952.000 eur. Okrem výstavby multifunkčného centra sa zakúpili napríklad stroje na cvičenie, spotrebiče, hradia sa z toho tiež mzdy terénnych pracovníkov, je tam zahrnutá aj podpora vzdelávania a psychologické poradenstvo," vymenoval Sloveňák.

Náklady na výstavbu samotného multifunčného centra, v ktorom sa budú nachádzať komunitný priestor, dielne, telocvičňa využiteľná na kultúru i šport a vonkajšie ihriská, sa vyšplhajú takmer na 1,2 milióna eur. "Vlani nám z fondu dotáciu neschválili, takže sme si vzali úver, vďaka schválenému grantu budeme môcť čerpať úver v menšej sume. Uvidíme, ako sa zdvihnú ceny materiálu, či nebude nutné zvyšovať rozpočet," dodal starosta obce, v ktorej v súčasnosti žije približne 2460 ľudí. V doobedňajších hodinách bude centrum slúžiť obci a miestnej škole, poobede ho chcú využiť na komerčné účely. Starosta predpokladá, že o služby centra bude veľký záujem.

Cieľom projektu je prispieť k zlepšeniu prístupu zraniteľných detí a mládeže zo znevýhodnených oblastí k širšiemu okruhu mimoškolských činností. Aktivity sú zamerané na zlepšenie ich osobného rozvoja a poskytnutie zručností zvyšujúcich ich šance uspieť v spoločnosti. Viac ako 90 percent obyvateľstva Strání pod Tatrami tvorí rómska komunita.

Okrem toho obec získala z európskych fondov na výstavbu chodníkov 420 000 eur, práce v súčasnosti realizujú cez sociálny podnik. "Ďalších 90 000 eur je dotácia na výtokové stojany na vodu, ktoré fungujú na čip. Opravíme vďaka tomu aj časť vodovodu v dedine," doplnil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2016
Zo starej školy chcú spraviť centrum voľného času
Nevyužívaný objekt chcú v obci Dolná Ždaňa v okrese Žiar nad Hronom zrekonštruovať na Centrum voľného času Eleny Čepčekovej. Spisovateľka, ktorá je známa najmä svojou tvorbou pre deti a mládež, sa v obci narodila.
viac
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
26.04.2021
Nová cyklotrasa spojí priemyselný park so sídliskom Rybníky a centrom
Mesto Levice vybuduje novú mestskú cyklotrasu spájajúcu priemyselný park Géňa so sídliskom Rybníky, centrom mesta a obchodným centrom na severe mesta.
viac
18.02.2022
ZMOS upozorňuje rezort školstva, že nejasnosti spôsobujú komplikácie
Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo v druhej polovici januára rezort školstva o usmernenie v súvislosti s novelou Zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú parlament schválil tesne pred koncom minulého roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %