Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
23.03.2016 09:00

Zo starej školy chcú spraviť centrum voľného času


Nepoužívaný objekt budú využívať deti na voľnočasové aktivity. (Foto: pixabay)


Nevyužívaný objekt chcú v obci Dolná Ždaňa v okrese Žiar nad Hronom zrekonštruovať na Centrum voľného času Eleny Čepčekovej. Spisovateľka, ktorá je známa najmä svojou tvorbou pre deti a mládež, sa v obci narodila.


Ako priblížila starostka Dolnej Ždane Andrea Murgašová v súčasnosti sa v obci nachádza knižnica pomenovaná po tejto známej rodáčke. „Rozhodli sme sa zrekonštruovať budovu starej základnej školy. Momentálne je tento objekt nevyužívaný, a preto by sme ho chceli zrekonštruovať,“ podotkla Murgašová s tým, že je tiež dobre situovaný, keďže sa nachádza v strede obce. Jedna časť objektu by mala byť venovaná spisovateľke. Obec by tu chcela zriadiť pamätnú izbu, kde budú vystavené jej originálne rukopisy a materiály. Svoje miesto by tu mala mať aj knižnica.

Starostka chce, aby z budovy vznikol viacúčelový objekt určený pre širokú verejnosť.  Dolná Ždaňa podľa starostky prešla v posledných rokoch prerodom, počet obyvateľov sa zvýšil o 210, za čo môže najmä výstavba bytových domov. Vďaka tomu je v dedine aj viac detí a mládeže, ktorým chcú takýmto spôsobom poskytnúť ďalší priestor a možnosti na vyžitie. Projekt chce obec financovať z programu rozvoja vidieka. Ak neuspeje, reagovať budú podľa starostky na všetky dostupné výzvy, či už z ministerstiev alebo nadácií.  Čepčekovú si v Dolnej Ždani každoročne pripomínajú aj prostredníctvom prehliadky literárnej tvorby s názvom Meduškine krídla. V januári tohto roka sa konal už jej šiesty ročník. Zúčastnili sa jej deti z materských škôl zo siedmich okolitých obcí. K čítaniu a literatúre sa však snažia viesť aj staršie deti, o čom svedčí aj najnovšia iniciatíva obecných poslancov. Tí pri príležitosti mesiaca knihy, ktorým je marec, pripravili každý pondelok pre deti čítanie v miestnej knižnici.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
18.02.2022
ZMOS upozorňuje rezort školstva, že nejasnosti spôsobujú komplikácie
Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo v druhej polovici januára rezort školstva o usmernenie v súvislosti s novelou Zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú parlament schválil tesne pred koncom minulého roka.
viac
23.06.2022
V obci stavajú multifunkčné centrum, získali naň dotáciu
Obec Stráne pod Tatrami v Kežmarskom okrese získala dotáciu z Fondu na podporu športu na výstavbu multifunkčného centra v blízkosti rómskej osady vo výške 350 000 eur. Starosta Rastislav Sloveňák potvrdil, že výstavba už prebieha od apríla a centrum by malo byť hotové do leta budúceho roka.
viac
09.03.2024
V bývalej židovskej škole vzniklo po rekonštrukcii Centrum tolerancie
Mesto Levice ukončilo rekonštrukciu bývalej židovskej školy. V objekte národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Centrum tolerancie, vzdelávacie a prezentačné priestory, informovala Mária Mészárošová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Levice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %