Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.11.2022 11:40

V mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov vznikne mládežnícky parlament


Ilustračná snímka.


V košickej mestskej časti Dargovských hrdinov vznikne mládežnícky parlament. Jeho cieľom bude zastupovanie mládeže, podpora aktivít pre nich a tiež zvyšovanie povedomia a participácie mladých na živote mestskej časti.


"Vznik mládežníckeho parlamentu v našej mestskej časti považujem za perspektívny krok s cieľom zapojiť mládež do činností v prospech svojho okolia, smerovaniu k zodpovednosti a občianskej angažovanosti, ako aj záujmom vo veciach verejných," povedal zástupca starostu a poslanec miestneho zastupiteľstva Dominik Babušík, ktorý bol predkladateľom všetkých návrhov v súvislosti so spustením činnosti mládežníckeho parlamentu.

Babušík bude po novom starostom mestskej časti. V októbrových komunálnych voľbách porazil so ziskom 3171 hlasov, čo je 62,47 percenta, Tomáša Vasoka. Ten získal 886 hlasov, čo predstavuje 17,45 percenta.

Členom mládežníckeho parlamentu sa môže stať študent vo veku od 13 rokov do 26 rokov, ktorý má trvalý pobyt alebo študuje na území mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov. Funkčné obdobie mládežníckeho parlamentu sú dva roky a končí sa uplynutím školského roka, čiže k 31. augustu.

Mládežnícky parlament je zložený najviac z 13 členov. Je zložený zo stálych ôsmich členov, predsedov žiackych školských rád na území mestskej časti. Ďalších päť nestálych členov tvoria študenti s trvalým pobytom v mestskej časti. Nestáli členovia sa môžu prihlásiť prostredníctvom formulára, ktorý nájdu na webstránke mestskej časti www.kosice-dh.sk. Je potrebné ho doručiť na mestský úrad elektronicky alebo osobne do 15. novembra.

V prípade vačšieho záujmu prihlasených si na svojom ustanovujúcom zasadnutí mládežníckeho parlamentu jeho stáli členovia väčšinou zvolia päť zástupcov do svojho celkového počtu 13 členov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.
viac
03.08.2021
Furčiansky miestny úrad sa sťahuje
Miestny úrad mestskej časti (MČ) Košice-Dargovských hrdinov nebude od piatka (6. 8.) do štvrtka 12. augusta vykonávať svoje kompetencie, dôvodom je sťahovanie sa. Od 13. augusta bude sídliť v obchodnom centre na ulici Povstania českého ľudu 3. Uviedla to MČ, ktorá je známa aj ako Furča.
viac
15.11.2022
Z participatívneho rozpočtu MČ Dargovských hrdinov prerozdelia 24 000 eur
Spolu 24 000 eur prerozdelí košická mestská časť (MČ) Dargovských hrdinov na projekty v rámci participatívneho rozpočtu. Obyvatelia tejto MČ či tunajšie občianske združenia môžu svoje projekty predkladať do konca mesiaca.
viac
19.01.2024
Mesto hľadá nových členov mládežníckeho parlamentu
Topoľčianska radnica hľadá mladých ľudí, ktorí by chceli pracovať v mestskom mládežníckom parlamente. Ako informovala, záujemcovia z radov stredoškolákov sa môžu prihlásiť najneskôr do 31. januára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %