Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.02.2023 03:20

V meste začali s odstraňovaním nepotrebných dopravných značiek


Ilustračná snímka.


Samospráva Prievidze odstránila v uplynulých dňoch prvých 50 nepotrebných dopravných značiek, ktoré stratili svoju funkciu. Radnica tak sleduje zníženie vizuálneho smogu, iniciatívou šetrí i financie. Celkovo by z územia mesta malo zmiznúť 200 až 300 značení.


S myšlienkou znížiť počet dopravných značiek prišiel viceprimátor Michal Dobiaš, podľa ktorého je v Prievidzi možno viac dopravných značiek ako obyvateľov. Ako príklad uviedol Bojnickú cestu. "Nielen tam, ale v celom meste máme dopravné značky, ktoré sú  úplne zbytočné, nemajú žiadnu výpovednú hodnotu, sú neplatné a už sa nepoužívajú. Máme dopravné značky, ktoré si vzájomne odporujú a ktoré vývojom v spoločnosti a rôznymi zmenami dopravného riešenia sú nelogické v danom území," načrtol Dobiaš.

Mesto preto podľa neho prišlo s iniciatívou, že urobia analýzu značiek na celom území a postupne chcú takéto značky odstraňovať. "Okrem toho platí, že mesto je povinné do dvoch alebo troch rokov veľkú časť značiek vymeniť za nové, a to z dôvodu zmeny technických nariadení týkajúcich sa ich redizajnu. Čím viac značiek tak teraz odstránime, o to menej peňazí dáme potom na ich výmenu," doplnil.

Od 20. januára tiež platí nová technická norma, na základe ktorej zostali niektoré značky neplatné. "Preto sme koncom minulého týždňa pristúpili k odstráneniu prvých 50 značiek, ktoré sú podľa nej neplatné. V tomto budeme pokračovať aj v ďalších týždňoch," priblížil Dobiaš.

Radnica podľa neho odhaduje, že na celom území mesta by mohla zrušiť 200 až 300 značiek. "Všetky ostatné značky si už vyžadujú aj určitý administratívny postup. Žiadosť o odstránenie musíme dať na okresný dopravný inšpektorát, v niektorých prípadoch na okresný úrad, potom k tomu musí dať rozhodnutie náš správny cestný orgán na mestskom úrade. Tento postup je tak zložitejší a bude i dlhšie trvať," ozrejmil.

Samospráva plánuje "upratať" i ďalšie dopravné značky. "Tam, kde to bude možné, sa budeme snažiť dať dve na jeden stĺpik. Zároveň sa budeme snažiť o to, aby sme samostatne stojace značky premiestňovali na stĺpy verejného osvetlenia," avizoval.

Viceprimátor podľa svojich slov verí, že iniciatíva prispeje ku krajšiemu mestu a zníženiu pomyselného vizuálneho smogu. "Najlepšia dopravná značka je tá, ktorá je jasná, zrozumiteľná a viditeľná. Čím menej ich je, o to viac si ich vodič všimne," skonštatoval.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2022
Prievidza dofinancuje výdavky na energie o 117 000 eur
Mesto Prievidza dofinancuje výdavky na elektrickú energiu zatiaľ vo výške 117 000 eur. Sumu zahrnulo do druhej úpravy rozpočtu, ktorú na svojom rokovaní v utorok schválili mestskí poslanci.
viac
24.01.2023
Mesto má ambíciu znížiť počet dopravných značiek
Samospráva Prievidze má ambíciu znížiť počet dopravných značiek na území mesta. Odstrániť chce tie, ktoré sú nepotrebné, duplicitné či nadbytočné. S iniciatívou prišiel prvý zástupca primátorky Michal Dobiaš, o pomoc prosí i obyvateľov. Informoval o tom na sociálnej sieti.
viac
08.08.2023
Mesto pristúpilo k odstráneniu inváznych druhov rastlín
Mesto Prievidza pristúpilo k odstráneniu inváznych druhov rastlín. S prácami na likvidovaní javorovca jaseňolistého začalo koncom júla, a to vo viacerých lokalitách. Informoval o tom referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.
viac
02.02.2024
Projekt dopravného ihriska v Prievidzi
Prievidzská samospráva na základe verejného obstarávania uzavrela začiatkom roka 2024 zmluvu s dodávateľom na vypracovanie projektovej dokumentácie na „Dopravné ihrisko“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %