Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.08.2017 10:47

V labyrinte pod Čachticami môžete vidieť povestnú železnú pannu


Ilustračná snímka.


Alžbeta Báthory naháňa strach aj storočia po svojej smrti. Veľká časť z jej nechvalne známeho príbehu sa odohráva práve v chladných podzemných chodbách, ktoré sa tiahnu pod obcou.


O to, aby ich ľudia mohli vidieť na vlastné oči, sa pričinilo OZ Na hrade, ktoré vďaka organizovaniu brigád vynieslo z katakomb stovky kilogramov odpadu hromadiaceho sa tu desiatky rokov. Na otázky o krvavej grófke, labyrinte pod Čachticami a ďalších plánoch týkajúcich sa unikátnych podzemných priestorov nám odpovedal Miroslav Bitarovský, správca čachtického podzemia a riaditeľ stratégie a rozvoja OZ Na hrade.

Aká časť čachtického podzemia je sprístupnená verejnosti?

- V súčasnosti je v rámci prehliadky sprístupnených asi 330 metrov chodieb. Z pôvodnej dĺžky niekoľko kilometrov, na mnohých miestach až v troch úrovniach pod zemou, je to malá, ale z historického  hľadiska významná časť. 

Čo bolo v podzemných priestoroch?

- Prastaré, povesťami opradené čachtické podzemie sa ako pavučina tiahne pod celou obcou. Pôvodne šlo o vínne pivnice, ktoré boli neskôr, v dôsledku tureckého ohrozenia, prebudované na unikátny komplex úkrytových chodieb s križovatkami a niekoľkými poschodiami. Tento komplex po stáročia chránil obyvateľov obce pred smrťou a zotročením. Väčšina chodieb je dnes nenávratne stratená.

Dá sa dostať aj na miesta, kde Alžbeta Báthory mučila svoje obete?

- Akoby zázrakom sa zachovala tá časť, ktorá v minulosti patrila ku kaštieľu Nádašdyovcov. Práve v tomto kaštieli manželku Františka Nádašdyho, krvavú grófku, prichytil palatín Thurzo pri mučení dievčat. V súčasnosti patrí pozemok, na ktorom je vchod do podzemia, Poľnohospodárskemu družstvu Čachtice, ktoré nadväzuje na stáročnú tradíciu vinohradníctva v obci. Jedna z častí podzemia sa nachádzala na rozsiahlom pozemku, ktorý kedysi patril šľachtickej rodine Nádašdyovcov. Z výpovedí svedkov v čase vyšetrovania jej zločinov je zrejmé, že obete väznili, mučili aj pochovávali aj v podzemia, ktoré tu bolo ešte pred jej príchodom do Čachtíc.

Môžu aj tento rok návštevníci vidieť povestnú železnú pannu?

- Replika železnej panny je v čachtickom podzemí aj v tohtoročnej turistickej sezóne. Originál sa nikdy nenašiel. Ak by sme však predsa len popustili uzdu fantázii a pripustíme fakt, že Báthoryčkina železná panna existovala, potom dôvodom utajenia jej existencie mohol byť účel jej použitia. Grófka nemala najmenší záujem, aby sa o nej niekto dozvedel. Všetko - od nápadu, výroby až po prevozu do čachtického podzemia – sa udialo v najvyššom utajení. Jediní, kto o nej vedeli, boli pomocníci krvavej grófky - Ilona Jó, Dorota Szentéš, Ján Ujvári, známy ako Fickó, ktorých neskôr popraveli. Železná panna tak ostala ukrytá v temnej podzemnej mučiarni.

Bola, podľa Vás, Alžbeta Báthory skutočná vrahyňa, alebo sa stala len nevinnou obeťou komplotu zosnovaného Jurajom Thurzom, aby ju pripravil o jej obrovský majetok?

- Veľa otázok okolo krvavej grófky bolo dosiaľ nezodpovedaných. Orgie, pri ktorých vykonávala rituálne vraždy, označovali za satanistické. Svedkovia jednoznačne vypovedali, že to bola beštia posadnutá diablom, pričom zväčša šlo o vysoko postavených ľudí, zemanov, šľachticov, či kastelánov jej panstiev. Nikto zo svedkov však priamo nespomínal ani krvavé kúpele, ani železnú pannu. Táto otázka je preto veľmi komplikovaná na jednoznačnú odpoveď. O tejto problematike by sa dali viesť dlhé diskusie s nejasným koncom. My, v čachtickom podzemí, sa prikláňame k verzii, že vraždila.

Na čom v súčasnosti OZ Na hrade pracuje?

- Sme malá skupina dobrovoľníkov a už deväť rokov pracujeme na záchrane unikátnej lokality. Čachtické podzemie v súčasnosti predstavuje malú, ale o to zaujímavejšiu časť pôvodného rozsiahleho systému podzemných vinohradníckych a úkrytových pivníc. Ich spájaním s ostatnými pivnicami vznikol pod obcou Čachtice dômyselný labyrint, tajné skrýše, ktoré v čase tureckých vpádov na prelome 16. a 17. storočia ochránili množstvo ľudských životov. 

Aké sú Vaše plány do budúcnosti?

- Našou snahou je do troch rokov podzemné chodby vyčistiť a pripraviť ich pre zaujímavé expozície. Už v tomto roku pozývame návštevníkov na prehliadku čachtického podzemia, kde si môžu pozrieť výsledky našej práce. Počas letných prázdnin je to denne od 10. do 18. hodiny. Fanúšikovia nás môžu sledovať na našej facebookovej stránke (www.facebook.com/cachtickepodzemie).

V minulosti ste prezradili, že chcete v čachtickom podzemí zorganizovať únikovú hru, v akom štádiu je tento projekt?

- Projekt únikovej hry v čachtickom podzemí je zatiaľ v štádiu príprav. Rozhodli sme sa najskôr vyčistiť chodby, stabilizovať zničené časti podzemia, až potom sa pustíme aj do takej veľkej výzvy, ktorou je netradičná prehliadka formou únikovej hry.

Obecné noviny 29-30/2017

 

Autor: Ivana GERŠIOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2016
Študenti vyniesli z čachtického podzemia viac ako 500 vedier zeminy
Študenti Strednej priemyselnej školy (SPŠ) v Novom Meste nad Váhom prispeli k dobrovoľníckej činnosti OZ Slovenské podzemie a spolku milovníkov histórie Concordia pri čistení chodieb čachtického podzemia.
viac
31.03.2017
Prvá obeť Alžbety Báthory
Čachtické podzemie opäť otvorí brány pre návštevníkov. Tajomné priestory podzemných chodieb zaplní príbeh "Prvej obete krvavej grófky Alžbety Báthory".
viac
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
04.08.2020
Turistov na Čachtický hrad po novom vyvezie vláčik
Čachtice sa môžu v tohtoročnej letnej turistickej sezóne pochváliť novinkou. Turistov na Čachtický hrad po novom vyvezie vláčik, ktorý dostal meno po grófke Alžbete Báthoryovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %