Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
30.07.2022 01:05

V Košickom kraji pribudli sčítače turistov


Ilustračná snímka: maxresdefault


Osadenie ščítačov je jedným z nástrojov rozvoja stratégie ekoturizmu v Košickom kraji, ktorý slúži na monitorovanie počtu turistov v danom území. Sčítače prirodzene zapadli do prírodného prostredia a žiadnym spôsobom nenarušia prirodzený ráz krajiny.


Pre prácu v cestovnom ruchu je veľmi dôležité pracovať s číslami. Či už ide o rozličné interné, externé prieskumy alebo dáta, získané práve zo sčítačov. Pomáhajú správne a relevantne rozhodovať o tom, akým spôsobom rozvíjať cestovný ruch v konkrétnych lokalitách. "Dáta nám poskytujú objektívne informácie o tom, čo všetko je potrebné v lokalite implementovať a akým spôsobom prispôsobiť aj drobnú turistickú infraštruktúru. Celkovo boli v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko, osadené tri sčítače. V rámci projektu BirdTour sú umiestnené 2 sčítače pri Senianských rybníkoch. Jeden v blízkosti rozhľadne Ostrovík a druhý na veži pri Iňačovciach. Posledný z plánovej trojice sčítačov, realizovaný v rámci projektu Attraction, je osadený v Zádieli, pri vstupe do Zádielskej tiesňavy,“ objasnil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Projekty sú spolufinancované z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Dôležitosť sčítačov približuje aj výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. „Presnosť sčítača je min. 90% a veľmi vítame ich schopnosť počítania turistov s rozlíšením smeru. Sčítače sú určené pre použitie v exteriéri a ich použiteľnosť je za každého počasia. Odolné sú nielen voči poveternostným podmienkam, ale aj vandalom. Automatická prevádzka nevyžaduje prívod elektrickej energie,“ a zároveň dopĺňa, že „sčítače obdobného charakteru, ktorých dáta nám napomáhajú adresným spôsobom rozvíjať cestovný ruch, sme už realizovali a zameriavajú sa na monitorovanie cykloturizmu Košického kraja, v ktorom ich je osadených hneď niekoľko. Za posledné obdobie sme osadili 3 cyklosčítače v oblastiach – Čaňa, Košice a Tokaj. Osadenie cyklistických ščítačov považujeme za jeden z nástrojov rozvoja stratégie ekoturizmu v Košickom kraji a veríme, že rovnaký prínos budú mať aj nové sčítače turistov.“ Sčítače sú vybavené vnútornou pamäťou, automatickým zálohovaním nameraných dát a prenosom údajov. Majú tiež software, ktorý im umožňuje spracovávať a prezentovať zozbierané informácie.

Autor: (ts- Košice Región Turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
18.10.2018
Tri najmenej rozvinuté kraje spolupracujú na spoločných projektoch
Prešovský, Košický a Banskobystrický samosprávny kraj spolupracujú pri realizácii opatrení a akčných plánov najmenej rozvinutých okresov.
viac
28.01.2019
Vzniklo prvé denné zariadenie pre autistov v Košickom kraji
V Košickom samosprávnom kraji (KSK) vzniklo prvé špecializované zariadenie s ambulantnou, teda dennou starostlivosťou pre autistov. Od 1. januára tohto roka funguje pri Domove sociálnych služieb DOMKO (DOMKO-DSS).
viac
15.02.2021
KSK pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier
Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier pre plošné očkovanie obyvateľov kraja proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že poverenie dostali z Ministerstva zdravotníctva SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %