Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.10.2018 10:03

Tri najmenej rozvinuté kraje spolupracujú na spoločných projektoch


Zľava župani: Ján Lunter - BBSK, Milan Majerský - PSK a Rastislav Trnka - KSK.


Prešovský, Košický a Banskobystrický samosprávny kraj spolupracujú pri realizácii opatrení a akčných plánov najmenej rozvinutých okresov.


Priority v rozvoji sociálnej ekonomiky, poľnohospodárstve, doprave, cestovnom ruchu dnes na pôde PSK definovali po rokovaní svojich pracovných tímov župani troch najmenej rozvinutých krajov. Za PSK Milan Majerský, za BBSK Ján Lunter a KSK Rastislav Trnka.

Šéfovia krajov sa chcú angažovať vo viacerých oblastiach, ktoré majú priniesť odstránenie bariér a znižovanie regionálnych rozdielov.

Medzi prvé témy, ktoré pracovné tímy prerokovali na stretnutí v Prešove, patrili východiská a príležitosti pre rozvoj sociálnej ekonomiky a možné zriaďovanie sociálnych podnikov na regionálnej a lokálnej úrovni. Príkladom v tejto agende môžu byť práve dve obce z Prešovského samosprávneho kraja – Spišský Hrhov a Raslavice. Ďalšou prediskutovanou oblasťou bol rozvoj vidieka a poľnohospodárstva, kde krajské samosprávy vidia priestor pre zmeny v dotačnom systéme štátu i európskej politiky. Predstavené boli i úspešné aktivity krajov, medzi inými Projekt vytvorenia modelovej farmy na pestovanie biozeleniny na území Košického kraja či kreovanie regionálnej značky ako príležitosti pre vidiecke regióny.

Zástupcovia krajov sa venovali aj doprave, najmä harmonizácii cestovných poriadkov, investičnému deficitu ciest II. a III. triedy či  smart riešeniam. Osobitnou témou bol aj cestovný ruch, najmä legislatívne zmeny, spolupráca s oblastnými organizáciami či koordinácia spoločnej propagácie cyklotrás.

Témy spolupráce Najmenej rozvinutých krajov vychádzajú z jednotlivých priorít a opatrení existujúcich Akčných plánov jednotlivých najmenej rozvinutých okresov (NRO) vo všetkých troch krajoch a schválených Vládou SR.

Pre každú tému spolupráce je vytvorený pracovný odborný tím, ktorý sa danou témou zaoberá, analyzuje existujúce problémy a navrhuje riešenia pre aktualizáciu regionálnych politík, prípadne aj legislatívne návrhy pre regionálnu, slovenskú a európsku úroveň. Stretnutia pracovných tímov sa budú konať pravidelne k nosným dvom až trom témam každé dva mesiace.

Platforma iniciatívy Najmenej rozvinutých krajov je založená na Memorande o spolupráci troch krajovpre podporu najmenej rozvinutých okresov (NRO), ktoré bolo podpísané 13. marca 2018 v Košiciach. Predstavitelia najmenej rozvinutých krajov vyjadrili svoju vôľu a pripravenosť angažovať sa, obhajovať a podporovať znižovanie regionálnych rozdielov.

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2020
Najmenej rozvinuté okresy: výzvy na rok 2020
Okresné úrady v najmenej rozvinutých okresoch zverejňujú výzvy na predkladanie projektov financovaných alebo spolufinancovaných z regionálneho príspevku. Projekty môžu predkladať subjekty územnej spolupráce a podnikatelia a projektové aktivity musia byť v súlade s Akčným plánom okresu.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
18.05.2021
Košický a Prešovský kraj zjednodušia systém zliav v prímestskej doprave
Zľavy v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska sa zjednotia. Najvýhodnejšia bude úhrada z dopravnej karty.
viac
08.09.2023
Európsky týždeň mobility prináša súťaže, zľavy a dopravné karty zdarma
Košický a Prešovský samosprávny kraj sa aj tento rok v spolupráci s IDS Východ zapájajú do Európskeho týždňa mobility (ETM) – kampane zameranej na podporu udržateľnej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %