Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.09.2017 09:22

V košickej zoo testovali kontajner odolný voči medveďom


Kontajner bol umiestnený vo výbehu pre medvede hnedé s potravou vo vnútri. Medvede mali hodinu na to, aby sa ho pokúsili otvoriť. Snímka zdroj: (tasr, František IVÁN).


Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (SWS–Slovak Wildlife Society) dnes v košickej zoo testovala odolnosť 1100-litrového upraveného kontajnera voči medveďom.


Lákadlom pre medveďa boli vianočka, melón, arašidové maslo, med, ryby, ale aj malinová esencia. Podľa vedúcej oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Evy Malešovej, medveď dostal hodinu na to, aby sa pokúsil zhostiť týchto dobrôt. Kontajner odolal.       

Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou v spolupráci s výrobcom kontajnerov zorganizovala toto testovanie už druhýkrát. Výrobca na výrobu kontajnera použil trikrát hrubší plech.       

"Je to klasický 1100-litrový žiarovo zinkovaný kontajner, ktorý je modifikovaný rozperným zámkom vnútri. Keď sa otočí kľučka, tak vlastne za tieto západky tým rozperným zámkom sa dá táto tyč, ktorá tu je a tým pádom je ten kontajner uzavretý. Je to veľmi jednoduchý mechanizmus, ktorý nám pomohli v Kanade a Amerike vymyslieť," vysvetlil koordinátor projektu z SWS Michal Haring.       

"Toto je už tretí test špeciálne upraveného kontajnera. Kontajner so zabezpečením proti medveďom sme testovali už na území TANAP-u v teréne s voľne žijúcimi medveďmi za použitia fotopascí, a to priamo v Tatrách pri penzióne. Druhý test bol proti mechanickému poškodeniu za využitia zvozových vozidiel na komunálny odpad. Všetky tri testy boli úspešné," povedal predseda SWS Robin Rigg. Dodal tiež, že na projekte sa podieľa široké spektrum spoločností, ale aj jednotlivcov, pričom koordinátori zohľadňujú aj názory laickej verejnosti.       

Úspešnosť dvojročného testovania potvrdil aj strážca TANAP-u Miro Brezovský. "Všetky pokusy zo strany medveďov boli neúspešné a určite na základe testov by bola vhodná inštalácia týchto kontajnerov  do problémových oblastí," skonštatoval.       

Podobné testy sa podľa Malešovej uskutočňujú pravidelne v americkom Grizzly & Wolf Discovery Center, kde prebiehajú testy všetkých nových kontajnerov zabezpečených proti medveďom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
06.09.2016
Na ochranu kontajnerov pred medveďmi pôjde 1,5 milióna eur
Za ich časté návštevy medveďov pri ľudských obydliach môžu aj nelegálni zberači lesných plodov. Odstrel by však bol príliš radikálnym krokom.
viac
21.07.2021
Medveď v košickej zoo počas experimentu napokon prekonal psychologickú bariéru
V košickej zoologickej záhrade v stredu testovali takzvanú psychologickú akustickú bariéru, ktorá má zveri zabrániť vyberať odpad z kontajnerov.
viac
28.04.2023
S inštaláciou špeciálnych staničiek sa začalo, práce potrvajú do jesene
Vo Vysokých Tatrách začali tento mesiac s inštaláciou špeciálnych staničiek na odpad, práce potrvajú do jesene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %