Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.12.2022 07:45

V kaštieli prezentujú šľachtické Vianoce grófa Andrássyho z roku 1864


Snímka zdroj: (tasr).


Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu s názvom Vianoce u šľachticov.


Návštevníci sa prostredníctvom nej dozvedia o tom, ako oslavovali členovia rodiny grófa Júliusa Andrássyho vianočné sviatky v roku 1864 v trebišovskom kaštieli. Uviedla to historička a archeologička múzea Nikola Radová.

"Výstavu sme koncipovali podľa opisu z listov anglickej vychovávateľky Mary Elizabeth Stevens. Píše sa tam, že grófka si dala na Štedrý deň priniesť veľkú borovicu a zdobila ju spolu s komornou a chyžnou. Snažili sme sa stromček aj takto ozdobiť, takže sú tam ruže z ružového papiera, sušené pomaranče i bonbóny," priblížila Radová. Štedrovečernému stolu dominuje hodnotná porcelánová súprava, ktorú si zapožičali z Vihorlatského múzea v Humennom. Pod stromčekom sú aj darčeky, najstarší syn Tivadar dostal písací stôl, dcéra Ilona bábiku s postieľkou a najmladší Július ďalšie hračky.

"Pod stromčekom boli na druhý deň darčeky aj pre služobníctvo. Konkrétne šlo o teplé oblečenie, ktoré vlastnoručne ušila grófka Katinka svojim zamestnancom, ktorí pracovali na trebišovskom panstve," doplnila Radová.

Výstava je doplnená o zaujímavosti zo života cisárovnej Sissi, ktorá sa narodila na Štedrý deň v roku 1837 a je spätá s rodinou grófa Andrássyho. Múzejníci návštevníkom prezradia aj recept na cisárovnine obľúbené florentiner, ktoré si objednávala na cisársky dvor z viedenskej cukrárne Demel. Výstava potrvá v priestoroch trebišovského kaštieľa do 15. januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2018
Výstava v kaštieli približuje šľachtické rody Andrássy či Csáky
Šľachtickým rodom, ktoré sú spojené s dejinami trebišovského kaštieľa, je venovaná najnovšia výstava v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove. Pre verejnosť je otvorená od stredy a potrvá do 31. októbra.
viac
16.12.2018
Návštevníci kaštieľa mali možnosť vidieť aj tzv. gubašov
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove dlhodobo približuje verejnosti vianočné tradície spájajúce sa s celým regiónom. Nie je to inak ani v tomto roku.
viac
25.12.2018
Aj šľachtici v minulosti na Vianoce zdobili stromček
Aj šľachtici v minulosti na Vianoce zdobili stromček, obdarovávali sa najmä deti. Medzi darčekmi boli bábiky, vojačikovia, obľúbenými boli aj knihy či oblečenie.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %