Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.08.2023 10:35

V hlavnom meste začnú premávať prvé štyri vodíkové autobusy


Na snímke tankovanie vodíkového autobusu vo Vlčom Hrdle v Bratislave 31. júla 2023.


Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý v hlavnom meste prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu (MHD), sa stal prvým dopravcom s flotilou vodíkových autobusov na Slovensku. Prvé štyri vodíkové autobusy začnú premávať v utorok (1. 8.).


Nasadené budú na linke 75, ktorá spája Krasňany a Dolné hony. Na pondelkovom brífingu to uviedol predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský. Dopravca má vysúťažených 40 vodíkových autobusov.

"Technológiu sme testovali koncom minulého roka, odozvy boli veľmi dobré. Autobus bol svižný, moderný a hlavne tichý," skonštatoval Rybanský.

Vodíkové autobusy sú podľa neho jedným z projektov, ktorými sa snažia okrem iného zavádzať nové zelené technológie. V porovnaní s elektrickými autobusmi nie je nutné budovať nabíjaciu infraštruktúru vo vozovniach, nie je ani negatívny dosah na odber elektrickej energie. Naplnenie vodíkom trvá niekoľko minút. Autobus dokáže odjazdiť 500 kilometrov, minimálny garantovaný dojazd je 350 kilometrov. V súčasnosti pracuje mestský dopravca na projekte vlastnej čerpacej stanice. Finálna koncepcia by mala byť v najbližších mesiacoch.

Zavádzanie prvých vodíkových autobusov vníma pozitívne aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý zdôrazňuje najmä ekologickosť. Nové autobusy majú byť podľa neho príspevkom na znižovanie objemu emisií a zefektívnenie prevádzky MHD. Podľa štátnej tajomníčky Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Barbory Lukáčovej by mohlo byť hlavné meste v tomto smere pre iné mestá na Slovensku, ktoré sa stretávajú s problémom neatraktivity verejnej dopravy, inšpiráciou. Vodíkové autobusy sú podľa nej oprávnené v Košickom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji.

DPB má vysúťažených celkovo 40 vodíkových autobusov. Objednanie prvých z nich umožnila zmluva o nenávratnom finančnom príspevku (NFP) z eurofondov, ktorú mestský dopravca uzatvoril s MIRRI SR. Zakúpenie ďalších závisí od získania financií vrátane eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2020
Prvé autobusy MHD s doplnenou klimatizáciu sú už v premávke
V bratislavskej MHD sú v premávke prvé staršie kĺbové autobusy s doplnenou klimatizáciou. Namontovali ich zatiaľ do 36 vozidiel. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
24.06.2021
DPB chystá nákupy nových autobusov, električiek i hybridných trolejbusov
Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nakúpiť celkovo 150 nových autobusov, 40 električiek a 50 hybridných trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Niektoré vozidlá už má vo svojom vozidlovom parku, ďalšie sú objednané alebo na ich dodanie je vyhlásená súťaž.
viac
22.07.2022
DPB môže objednať prvé vodíkové autobusy, podpísal zmluvu o NFP
Dopravný podnik Bratislava (DPB) bude môcť objednať prvé štyri vodíkové autobusy. Umožní mu to zmluva o nenávratnom finančnom príspevku (NFP) z eurofondov, ktorú mestský dopravca uzatvoril s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
viac
13.02.2023
DPB od pondelka celoplošne zaviedol zastávky na znamenie, niektoré linky zrušil
V hlavnom meste od pondelka zaviedol Dopravný podnik Bratislava (DPB) celoplošne zastávky na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú dopravu. Električiek sa to netýka. Upravil aj premávku vybraných liniek, niektoré aj zrušil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %