Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.01.2024 02:05

V historických pivniciach ľudia spoznajú históriu a ochutnajú vína


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Zabudnuté historické pivnice pod meštianskymi domami na Námestí SNP v Banskej Bystrici priblížia v sobotu návštevníkom svoju históriu a stanú sa miestom degustácie vín. Akciu organizuje Cech hostinských spolu s majiteľmi piatich meštianskych domov. Začína sa o 14.00 h a potrvá do 20.00 h.


 "Keďže mnohé prevádzky na námestí sídlia v historických budovách s krásnymi pivnicami a originálnou atmosférou, rozhodli sme sa spojiť dva zážitky do jedného - spoznávanie histórie a ochutnávanie vín približne od 20 slovenských, ale aj svetových producentov. Niektoré pivnice sú v súčasnosti prístupné, no niektoré otvoríme len počas vínneho festivalu," konštatoval za Cech hostinských Ľuboš Končok.         

Pôvodné stredoveké a ranoveké pivnice sa budovali vo výkopových jamách od začiatku 13. storočia, zaklenuté valenou kamennou klenbou. Najskôr ich budovali z vyťaženého vápenca, neskôr z tehly a boli opradené mnohými legendami. Patria medzi špecifické a typické prvky meštianskych domov v Banskej Bystrici.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2018
Nadšenci môžu počas apríla obdivovať historické autá a motorky
Do mesta pod Urpínom v piatok zavítali nablýskané legendy na štyroch kolesách. V rámci Výstavy veteránov nadšenci automobilovej histórie uvidia v banskobystrickej Europe tátoše, ktoré jazdili po cestách v 30., 60. a v 70. rokoch minulého storočia.
viac
04.05.2018
Prečo sa oplatí hľadať 12. mája na námestí tyrkysové tričká?
V poradí druhý ročník dobrovoľníckeho projektu, ktorý turistov, ale aj domácich Banskobystričanov oboznámi s históriou Námestia SNP počas jedného dňa.
viac
09.08.2018
DEŇ KROJA sa blíži. ZMOS preto zriadil špeciálnu emailovú adresu.
Združenie miest a obcí Slovenska je partnerom jedinečného podujatia, v ktorom sa spája regionálna kultúra so spoločnou históriou. Ide o podujatie „Deň kroja“, ktoré vnímame ako príležitosť prezentovať kultúrne dedičstvo a zvyky z jednotlivých kútov našej krajiny na jednom mieste.
viac
12.06.2019
Kultúrne leto sa začne dňami mesta a ukončí ho Radvanský jarmok
Dni mesta Banská Bystrica, ako už býva zvykom, odštartujú kultúrne leto. Obyvateľom a návštevníkom prinesú vystúpenia miestnych kultúrnych inštitúcií, nádejných domácich kapiel, módnu šou, divadlo i poznatky o banskej histórii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %