Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.08.2018 11:50

DEŇ KROJA sa blíži. ZMOS preto zriadil špeciálnu emailovú adresu.


Slovenský deň kroja - logo


Združenie miest a obcí Slovenska je partnerom jedinečného podujatia, v ktorom sa spája regionálna kultúra so spoločnou históriou. Ide o podujatie „Deň kroja“, ktoré vnímame ako príležitosť prezentovať kultúrne dedičstvo a zvyky z jednotlivých kútov našej krajiny na jednom mieste.


„Našou ambíciou je podporiť myšlienku, aby sa Deň kroja stal celonárodným, uznávaným a výnimočným dňom pripomenutia si kultúrnych tradícií, zvykov a symbolov našich predkov, ktoré najčastejšie vnímame cez ľudové kroje,“ približuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Predseda ZMOS zároveň konštatuje: „Budem veľmi rád, keď primátori a starostovia miest i obcí a ďalší priaznivci folklóru navštívia toto podujatie v tradičnom kroji a spoločne v sprievode ukážeme návštevníkom i širokej verejnosti, že ľudové odevy sú symbolmi, ktoré sme zdedili po našich predkoch a máme záujem ich ponechať ako živý odkaz minulosti našim ďalším generáciám.“

DEŇ KROJA bol vyhlásený prostredníctvom týždenníka Slovenka 4. júna 2018 v priamom prenose RTVS počas vyhlasovania ankety Slovenka roka 2018. Miestom historicky prvého podujatia svojho druhu bude Radvanský jarmok v Banskej Bystrici, ktorý je v rámci UNESCO uznaný ako pamiatka duševného vlastníctva.

Predseda ZMOS Michal Sýkora na margo podujatia zdôrazňuje: „Spoločnou účasťou na podujatí sa budeme uchádzať o zápis do Knihy slovenských rekordov – najvyšší počet osôb v kroji na jednom mieste. Myslím si, že tento rekord môžeme dosiahnuť, a to tak, že celému Slovensku i zahraničiu ukážeme našu historickú jedinečnosť, kultúrnu výnimočnosť a úprimný záujem zachovávať zvyky a tradície pre budúce generácie.

Podujatie sa uskutoční 8. septembra 2018 so začiatkom o 15. hodine. ZMOS pre ďalšie informácie zriadil špeciálnu emailovú adresu denkroja@zmos.sk, kde možno adresovať svoje otázky ohľadom podujatia a samotnej účasti.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2018
Významný deň histórie verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici
V nedeľu 9. septembra uplynie 75 rokov, čo slovenská vláda svojim nariadením zriadila v Banskej Bystrici pobočku Štátneho zdravotne – sociálneho ústavu pre mikrobiológiu.
viac
09.09.2018
Banská Bystrica ožila folklórom
Nultý alebo prvý ročník - v tom sa viaceré zdroje rozchádzajú, ale v podstate je to jedno. To sa časom utrasie. Vidieť však takmer tritisíc ľudí v kroji na Námestí SNP v Banskej Bystrici, počas významného Radvanského jarmoku, je len ťažko opísateľný zážitok.
viac
13.10.2018
DEŇ KROJA odvysiela verejnoprávna Dvojka
Záznam z nedávneho podujatia DEŇ KROJA bude vysielaný na DVOJKE a to 14. októbra 2018 o 21.00 hod. K samotnému priebehu podujatia sa dnes vyjadril predseda ZMOS Michal Sýkora osobným listom, ktorý adresoval tým, ktorí zabezpečili účasť na jedinečnej prezentácii krojov, folklóru a tradícií.
viac
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %