Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
04.11.2019 10:05

V Domici a Baradle objavili speleológovia vyše pol kilometra nových priestorov


Na snímke jedna z chodieb jaskyne Domica pri Kečove v okrese Rožňava. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Viac ako pol kilometra nových priestorov objavili jaskyniari počas tohto a vlaňajšieho roka v jaskynnom systéme Domica – Baradla, ktorý sa rozprestiera na území Slovenského krasu v SR a Aggtelekského krasu v Maďarsku.


TASR o tom informoval Ľudovít Gaál zo Správy slovenských jaskýň s tým, že ku koncu októbra tak celý známy jaskynný systém meral už 29,2 kilometra.       

„Jaskyniari stále objavujú nové priestory, hlavne na úseku Baradla – Jósvafő, ale aj na našej strane došlo k zameraniu ďalších vedľajších chodieb. Dá sa očakávať, že v budúcnosti tento údaj ešte narastie,“ avizoval Gaál.       

Domica je najdlhšou jaskyňou Slovenského krasu. Meria viac ako 5,3 kilometra a hlboká je 70 metrov. Vyznačuje sa bohatým výskytom sintrových štítov a bubnov, ako aj početným druhovým zastúpením netopierov. Je tiež známa ako archeologická lokalita, niektoré nálezy z jej priestorov sú súčasťou expozície vo vstupnej hale jaskyne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2020
Podduklianske osvetové stredisko má k dispozícii nové priestory
Po dva a pol roku stavebných prác má Podduklianske osvetové stredisko (POS) vo Svidníku nové priestory. Budú slúžiť miestnym folklórnym súborom, ale aj na výstavy a tvorivé dielne.
viac
18.02.2021
Nedostavaný areál Activ Zone bude sídlom Strednej športovej školy v Poprade
Poslanci prešovského krajského zastupiteľstva v pondelok (15. 1.) schválili zámer na umiestnenie Strednej športovej školy (SŠŠ) v priestoroch dnes nedostavaného športového areálu Activ Zone v Poprade.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
14.09.2023
Nocľaháreň Gréckokatolíckej charity v Prešove má nové priestory
V areáli sociálnych služieb krízovej intervencie v Prešove v stredu slávnostne odovzdali do užívania nové priestory nocľahárne. Zariadenie bude niesť aj nový názov - Dom sv. Jána Milostivého.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %