Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.01.2021 08:40

V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.


Od februára ho plánujú zaviesť v Rači, Novom Meste a Ružinove, od septembra v ostatných mestských častiach Bratislavy. Prvá etapa už funguje od augusta 2020 v Podunajských Biskupiciach, Vrakuni, Starom Meste, Devíne, Devínskej Novej Vsi, Petržalke a vo Vajnoroch.

Mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) na svojom webe informuje, že v rámci druhej etapy nastanú aj viaceré zmeny. V letných mesiacoch jún, júl a august sa frekvencia zberu pre plasty zvýši na dva razy za mesiac. „Zvýši sa dodaj modrých vriec na papier z pôvodných 25 na 26 kusov na rok a žltých vriec na plasty, kompozitné obaly a kovy z pôvodných 25 na 32 kusov na rok,” spresnilo OLO.

Od januára môžu obyvatelia vykladať vrecia s triedeným zberom v deň odvozu vložené vo vlastných zberných nádobách. „Vrecia musia byť riadne uzatvorené, resp. zaviazané, a musia obsahovať len odpad, ktorý do nich patrí. Použitá nádoba by mala byť v objeme maximálne 240 litrov a musí sa farebne zhodovať (aspoň vrchnák) s farbou vreca,” priblížila firma.

Analýza hlavnému mestu ukázala, že v rámci vrecového zberu je znečistenie vytriedeného plastu len 11 percent, kým pri systéme zberných hniezd bolo znečistenie 38 percent. Znečistenie papiera v modrých vreciach je štyri percentá, pričom pri systéme zberných hniezd to bolo až 16 percent. Zavedením tohto systému zberu celoplošne pre rodinné domy by sa mala podľa magistrátu úroveň vytriedenia v Bratislave ešte zvýšiť. Odhaduje sa, že v rodinných domoch by obyvatelia mohli vytriediť až o 20 percent viac odpadu na efektívnejšie využitie.

Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez takzvané zvony na sklo. Na zberných hniezdach už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty zbierané spolu s kompozitnými a kovovými obalmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
07.12.2020
Vrecový zber separovaného odpadu z domov rozšíria do ďalších lokalít
Zber a odvoz vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom na budúci rok postupne zavedú aj do ďalších bratislavských mestských častí.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
27.01.2021
Nová Baňa sa pripravuje na zber kuchynského odpadu
Mesto Nová Baňa chce so zberom kuchynského odpadu začať začiatkom marca. Od pilotného projektu na jednom sídlisku radnica upustila, zber chce spustiť plošne v rámci celého mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %