Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
06.12.2022 08:25

V Babíne na Orave pripravujú remeselný jarmok aj výstavu betlehemov


Ilustračná snímka: (tasr).


Výstavu betlehemov aj remeselný jarmok pripravujú na nedeľu 11. decembra v Babíne na Orave. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.


Program Oravských Vianoc sa začne o 14.00 h otvorením výstavy betlehemov a sakrálnych námetov v priestoroch stálej expozície ľudového rezbárstva v obci. O 15.00 h sa program presunie do náučného parku pri obecnom úrade, kde ľudoví remeselníci ponúknu ich vianočný tovar. "V krytom amfiteátri, ktorý je súčasťou parku, sa pri betleheme stretnú skupiny, aby v pochôdzkovom programe priblížili betlehemské hry. Osvetlený betlehem bude spríjemňovať atmosféru vianočných sviatkov do Nového roka," priblížil Žabenský.

Nedeľné festivalové stretnutie vyvrcholí scénickým programom Oravské Vianoce, v ktorom sa od 16.00 h v sále kultúrneho domu predstavia folklórne skupiny, ľudové hudby a detské folklórne súbory z Rabčíc, Zuberca, Lokce, Babína a hostia z Poľska. "Účinkujúci v programe divákom priblížia krásu a rozmanitosť vianočných obyčajov tak, ako ich prežívali naši predkovia v období od začiatku adventu až do Troch kráľov," dodal Žabenský.

Babín zvolili ako miesto vianočného festivalu cielene. Obec je rodiskom a miestom pôsobenia insitného rezbára Štefana Siváňa, ktorý bol známy aj ako člen betlehemskej skupiny. S ňou v predvianočnom čase ako koledník obchádzal územie severozápadného Slovenska, českého a poľského pohraničia. Svoje rezbárske umenie začal rozvíjať pri tvorbe postáv betlehemu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
25.12.2017
Vianoce v Modre
Mesto Modra pripravilo na záver roka celý rad zaujímavých podujatí, ktoré naladilo obyvateľov mesta na vianočné sviatky pokoja. O zaujímavý program sa postarali okrem KC Modra, občianske združenia, ale aj mládež, ktorá vystupovala so svojím vianočným programom na jednotlivých podujatiach.
viac
28.11.2020
Na nádvorí Starej radnice sa dnes začína vianočný remeselný jarmok
Na nádvorí Starej radnice v centre Bratislavy sa od soboty (28. 11.) začne vianočný remeselný jarmok. Verejnosť ho môže navštíviť každý nasledujúci víkend až do 20. decembra.
viac
23.06.2022
V piatok sa začína jubilejný 30. ročník Vrábeľského jarmoku
Mesto Vráble otvorí v piatok 24. júna jubilejný 30. ročník tradičného Vrábeľského jarmoku. Bohatý sprievodný program vrátane hudobných vystúpení prvýkrát spestrí farmársko-remeselná ulička.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %