Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.07.2023 09:30

V areáli kúpeľov objavili osadu z doby kamennej s kostrou dieťaťa


Snímka zdroj: (tasr).


Kostra asi ročného dieťaťa z doby kamennej, z obdobia okolo roku 4000 pred naším letopočtom, je zatiaľ najzaujímavejším nálezom archeológov v blízkosti tzv. rímskych kúpeľov v Dudinciach.


Lokalitu, ktorá už prvými nálezmi napovedá, že tam stála praveká osada, už niekoľko dní skúmajú študenti z Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) UKF v Nitre pod vedením profesorky Noémi Beljak Pažinovej.

"Prvé archeologické odkryvy sa v tejto lokalite zrealizovali už v 50. rokoch 20. storočia. Skúmala sa vtedy plocha, na ktorej mala neskôr vyrásť cesta. Našlo sa tu 13 hrobov, ale desať z nich ešte pred samotným výskumom zničil bager," uviedla odborná asistentka Katedry archeológie FF UKF v Nitre Katarína Šimunková. "Tri hroby sa však podarilo preskúmať a zistilo sa, že pochádzajú z doby kamennej," dodala.

Aktuálny výskum sa začal realizovať na základe geofyzikálneho prieskumu lokality, ktorý pred časom zrealizovalo mesto Dudince v spolupráci s nitrianskou katedrou archeológie, pričom sa tam zistili určité anomálie. "Tie anomálie však neboli prírodného charakteru, pripomenula archeologička. To indikovalo, že sa tam môže nachádzať čosi, čo vytvorili kedysi ľudia.

Nález kostry dieťaťa, ale aj ďalšie nálezy napríklad starej keramiky zrealizovali mladí archeológovia v dvoch sondách. Vzorky z kostí dieťaťa, ale aj vzorky z ďalších nájdených materiálov po datovaní presnejšie určia aj dobu, z ktorej osada a dieťa pochádzajú. "To všetko bude jasnejšie o niekoľko mesiacov a tiež po širšej diskusii odborníkov," doplnila Šimunková.

Podľa Beljak Pažinovej výskum tejto lokality má v tejto sezóne trvať desať pracovných dní, realizovať sa však bude ešte aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Chceli by pri tom preskúmať aj časti v bezprostrednej blízkosti tzv. rímskych kúpeľov vytesaných do skaly, o ktorých sa dodnes presne nevie, kedy vznikli.

Výskum sa realizuje na pozemkoch spoločnosti Kúpele Dudince, ktorá poskytuje študentom aj zázemie. "Výskum podporujeme aj preto, lebo i keď nás považujú za najmladšie kúpele na Slovensku, z hľadiska výskytu minerálnej vody, ako aj z hľadiska osídlenia patríme zrejme medzi najstaršie kúpeľné miesta," povedal TASR predseda predstavenstva spoločnosti Slavomír Brza.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2018
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou otvorí svoje brány hendikepovaným
Spoznať históriu prostredníctvom pekného zážitku. Aj takouto formou chcú v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou priblížiť históriu marginalizovaným skupinám obyvateľov. V rámci projektu Priblížme si históriu prácou vlastných rúk sa už tento piatok budú môcť preniesť do doby kamennej.
viac
08.06.2020
V lokalite Vysielač vo Veľkých Kostoľanoch bývali ľudia už v dobe kamennej
V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život.
viac
24.02.2021
Archeológovia objavili v Kľúčovom nálezy z viacerých historických období
Nálezy z obdobia badenskej či lužickej kultúry, ale i osídlenia z vrcholného stredoveku objavili archeológovia počas svojho výskumu v Nemšovej, časti Kľúčové. Nachádzali sa medzi nimi črepy či časť dojčenskej fľaše.
viac
03.08.2023
Archeológovia objavili osídlenie od doby kamennej až po stredovek
Objemnú zásobnicovú, zhruba 90 centimetrov vysokú nádobu, v ktorej je pravdepodobne uskladnené obilie alebo zvyšky jedál ľudí doby kamennej, našli archeológovia pri výskume v obci Biely Kostol pri Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %