Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.02.2023 09:30

Ukončili obnovu radničnej kaplnky, v minulosti tam bola kancelária


Snímka zdroj: (banskastiavnica.sk).


V Banskej Štiavnici ukončili po vyše pol roku obnovu jednej z najcennejších častí tamojšej radnice – Kaplnky sv. Anny. Práce vyšli na 265 000 eur, dotáciu poskytlo Ministerstvo financií SR a peniaze zo svojho rozpočtu vyčlenilo aj mesto Banská Štiavnica.


Uviedol to Juraj Chrenko z mestského oddelenia výstavby, územného plánu a životného prostredia.

"V nedávnej minulosti kaplnka slúžila ako kancelársky priestor. Neskôr tam bol sklad kníh. Cieľom obnovy a reštaurovania bolo citlivé spojenie prinavrátenia pôvodného vzhľadu kaplnky s rešpektovaním aktuálnej potreby využitia priestoru," priblížil.

Po predchádzajúcej komplexnej obnove dreveného krovu historickej radnice sa tak obnovy dočkala aj Kaplnka sv. Anny. Samotnej realizácii ale predchádzal reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie a vypracovaná bola realizačná projektová dokumentácia.

Práce pozostávali najmä z odstránenia nadbytočných vrstiev omietok, ich začistenie a vytmelenie poškodených častí. Zrealizovalo sa tiež základné výtvarné scelenie a retuš malieb a ich reštaurovanie. Zreštaurovali sa kamenné prvky, ktoré boli objavené v kaplnke a torzo točitého schodiska a gotickej pätky.

"Zaujímavou súčasťou obnovy kaplnky bolo navýšenie podlahy do úrovne vstupných dverí a súčasne vytvorenie presklenej časti podlahy, cez ktoré je viditeľná pôvodná podlaha s podsvietením," uviedol Chrenko. Vzácnosťou je aj objavený a zreštaurovaný konsekračný kríž. "Často býva najstaršou maliarskou výzdobou stredovekých kostolíkov," pripomenul.

Kaplnka je komunikačne prepojená so zasadacou miestnosťou radnice sklenými dverami. Bude slúžiť na propagačné a prezentačné účely.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
06.04.2022
B. Štiavnica po obnove ulice Pod kalváriou bude rekonštruovať aj Dolnú Reslu
Po rekonštrukcii ulice Pod kalváriou, ktorá aktuálne finišuje, sa začne v starobylej Banskej Štiavnici aj obnova ďalšej dôležitej cesty v centre mesta – Dolnej Resly. Náklady na jej obnovu by mali dosiahnuť približne 851 000 eur. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
30.11.2022
Kalvária v H. Rovni je už na zozname NKP, mesto ju chce obnoviť
Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom.
viac
06.04.2023
Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR
Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %