Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.01.2017 09:35

Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur


Plaváreň v Nižnej je zatvorená už viac ako 3 roky.


Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.


Podľa primátora Ivana Šaška by mohli výstavbu zahájiť ešte na jeseň. "Nás ako vedenie okresného mesta vzniknutá situácia veľmi trápila. Dlho sme sa pohrávali s myšlienkou, že by sme na území mesta vybudovali ďalší športový stánok. Môj návrh na výstavbu plavárne schválilo už aj mestské zastupiteľstvo," povedal s tým, že radnica si dala vypracovať urbanisticko-architektonickú štúdiu. Podľa nej bude mať tvrdošínska plaváreň 25-metrový bazén so šiestimi dráhami a wellness centrom.      

Po konzultácii s projektantmi by mali kompozíciu budovy tvoriť dve prelínajúce sa časti. V nízkej by mali byť umiestnené všetky obslužné a technologické priestory. Tie sa budú prelínať s vyššou, mohutnejšou plochou bazénovej haly. "Osobitne požadujeme progresívne obnoviteľné zdroje s tým, že vykurovanie by mali zabezpečiť tepelné čerpadlá a fotovoltaická elektráreň umiestnená na južnej fasáde bazénovej haly. Taktiež chceme v celom objekte aktuálnu a potrebnú vzduchotechniku, ako aj osvetlenie s novou LED technológiou," opísal primátor.      

Výstavba novej mestskej plavárne by mala stáť približne 2,5 milióna eur. "Mesto má dobrý základ, nakoľko nikdy nemalo problémy s financovaním a hospodárilo s prebytkom. Prvý milión je pripravený s možnosťou získania ďalších financií z vlastných zdrojov," skonštatoval s tým, že zisk napríklad z prevádzkovania termálnych kúpalísk poputuje na tieto účely. "Iba ak to bude potrebné, v záverečnej fáze pristúpime k preklenovaciemu úveru," dodal Šaško.      

Mesto dlhodobo hľadalo pre výstavbu areálu najvhodnejšiu lokalitu. "Zatiaľ sme zvolili priestor medzi lesníckou a priemyselnou školou. Je to také ihrisko, ktoré je veľmi málo využívané. Zvyčajne tu bývajú cirkusy alebo kolotoče. Pozemok patrí Žilinskému samosprávnemu kraju, preto budeme o tejto lokalite rokovať. Predseda túto myšlienku podporuje," uviedol.      

V priebehu tohto roka plánuje samospráva pripraviť potrebnú dokumentáciu pre stavebné povolenie. V prípade, že sa situácia vyvinie priaznivo, na jeseň začne magistrát s realizáciou výstavby. Ukončená by mohla byť koncom budúceho roka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
05.07.2017
Sninskí poslanci podporili zámer výstavby mestskej plavárne
Poslanci podporili zámer výstavby plavárne v meste. Hotová by mohla byť do konca roka 2020. Výstavbu krytého viacúčelového bazéna, ktorého súčasťou by bol aj zimný štadión a multifunkčné ihrisko, chceli v meste začať realizovať už pred niekoľkými rokmi.
viac
25.03.2020
Šaľa chce uzatvoriť s Duslom nájomnú zmluvu na krytú plaváreň
Mesto Šaľa chce uzatvoriť nájomnú zmluvu na nájom krytej plavárne so spoločnosťou Duslo Šaľa s cieľom rekonštrukcie a následného prevádzkovania plavárne. Zmluva by mala byť uzatvorená na desať rokov, ročné nájomné by malo predstavovať 40 000 eur bez DPH.
viac
16.07.2020
Trnavská župa pomôže piešťanským plavcom
Trnavský župan Jozef Viskupič sa stretol s občianskymi aktivistami, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o rozvoj možností plaveckých športov v Piešťanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %