Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.02.2023 10:35

Tajch bude v najbližších rokoch bez vody, výpustný systém opravia


Vodná nádrž Tajch nad Novou Baňou.


V najbližších dvoch až troch rokoch nebude možné kúpanie vo vodnej nádrži Tajch nad Novou Baňou. Mesto ako jeho vlastník sa tam totiž chystá zrealizovať rekonštrukciu výpustného a vyústného systému, tzv. mnícha.


Systém je už dlhodobo nefunkčný v dôsledku chyby, ktorá sa vyskytla na ovládacích ťahadlách, ktoré otvárajú zábrany na dne tajchu.

Ako uviedol primátor Branislav Jaďuď, mesto bude obnovu financovať z úveru z Environmentálneho fondu, keďže žiadosť na nenávratný finančný príspevok od fondu nemohla byť podporená. Náklady na rekonštrukciu primátor odhadol na asi 800 000 eur.

Mesto sa už v roku 2013 snažilo o vypracovanie projektu a rekonštrukciu nádrže s ambíciou uchádzania sa o externé finančné zdroje z eurofondov. Od tohto roku až po súčasnosť ale nebolo možné sa zapojiť do žiadnej výzvy s takouto požiadavkou, nakoľko výzvy nepokrývali oblasť rekonštrukcie vodných nádrží podľa požiadaviek mesta.

Novobanský Tajch vybudoval v roku 1794 banský inžinier Johan Lill ako zásobáreň vody na pohon banských zariadení. Podľa projektovej manažérky mesta Lenky Šubovej nádrž bola komplexne zrekonštruovaná v rokoch 1996-1997, keď bol obnovený výpustný a vyústný systém. Spevnená bola vtedy aj hrádza a opravili aj brehy, vstup do jazera, vrátane bezpečnostného prepadu a odtokového kanála.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2019
V múzeu priblížia zlatú éru motocyklistiky
V Pohronskom múzeu v Novej Bani si v závere apríla prídu na svoje najmä milovníci dvojkolesových tátošov. Výstava Zlatá éra motocyklistiky – historické motocykle zo zbierok Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.
viac
23.12.2019
Mestskú knižnicu presťahovali do nových priestorov v centre mesta
Mestskú knižnicu v Novej Bani nájdu tunajší čitatelia v nových priestoroch. V uplynulých dňoch ju totiž presťahovali a opätovne otvorili pre verejnosť v priestoroch podnikateľského centra v strede mesta.
viac
28.09.2020
Pohronské múzeum oslávi deň cestovného ruchu vstupom zadarmo
Pohronské múzeum a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gron pripravili v súvislosti so Svetovým dňom cestovného ruchu v Novej Bani sériu rôznych aktivít. Aktuálne expozície a výstavy múzea pre návštevníkov v utorok 29. septembra sprístupnia zadarmo, pripravená je aj komentovaná prehliadka.
viac
27.04.2021
Nová Baňa skúša obnoviť staré zastávky ich adopciou aktívnym občanom
Projektom Adoptuj si svoju zástavku chce mesto Nová Baňa vyzvať obyvateľov na zveľadenie verejných priestorov, na ktorých obnovu aktuálne nemá samospráva dostatok finančných prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %