Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.10.2023 10:55

Súťaž Vidiecka žena - líderka roka má svoje víťazky


Katarína Sabová - Vidiecka žena roka v kategórii Remeselníčka. (TASR)


Štyrom ženám, ktoré svojou prácou a pôsobením obohacujú život na vidieku, opäť udelili titul Vidiecka žena roka - Líderka 2023. TASR o výsledkoch súťaže informovala Mária Behanovská, predsedníčka združenia Vidiecky parlament na Slovensku (VIPA SK), ktoré súťaž od roku 2002 organizuje.


V kategórii Aktivistka získala tento rok titul dlhoročná predsedníčka Únie žien v Župčanoch v Prešovskom okrese Renáta Koľšovská. Organizuje odber krvi v obci, trikrát do roka výlety pre ženy, športový deň a kultúrne aktivity.         

Simona Víťazová Bohovicová získala titul v kategórii Politička. Pochádza z dediny Brhlovce v okrese Levice a v miestnej samospráve pôsobí osem rokov. Založila tradíciu Maškarného bálu a Valentínskej zábavy i Noc strašidiel. "Spolu s mladými ľuďmi obnovili starú obecnú studňu. Pomohla zrekonštruovať aj obecnú knižnicu," uviedla Behanovská. Dodala, že víťazka je poslankyňou obecného zastupiteľstva a zároveň predsedníčka miestnej stavebnej komisie.         

Vidieckou ženou roka - Líderkou 2023 v kategórii Podnikateľka sa stala Ivana Necpalová. Zaviedla výrobu ovčích špecialít z vlastného chovu na farme v Čremošnom v okrese Turčianske Teplice.         

V kategórii Remeselníčka ocenili Katarínu Sabovú z obce Hrušov vo Veľkokrtíšskom okrese. Angažuje sa v oblasti krojov, výroby ľudových párt, vencov či sklenených náhrdelníkov a šírenia osvety. "Je hlboko zakorenená v tradíciách a kultúre. Jej odbornosť a vášeň pre folklór sa prejavujú v každom aspekte jej práce," poznamenala Behanovská.         

Vyhlásenie výsledkov súťaže Vidiecka žena roka - Líderka 2023 bolo v piatok (13. 10.) v kultúrnom dome v Hrušove. Súčasťou bola aj konferenciou s názvom Ženy do voza aj do koča. V rámci osláv Svetového dňa vidieckych žien touto formou odmeňujú šikovné vidiecke ženy, aby zviditeľnili ich výnimočnosť.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Vidiecka žena roka  – „Líderka roka 2020“
Vidiecky parlament na Slovensku s obcou Klátová Nová Ves a partnermi vyhlasujú 19. ročník súťaže.
viac
15.10.2020
Výsledky súťaže Vidiecka žena roku 2020 vyhlásia online
Tohtoročný už 19. ročník súťaže Vidiecka žena – Líderka roku 2020, ktorý sa mal uskutočniť v týchto dňoch v obci Klátová Nová Ves, sa pre sprísnené epidemiologické opatrenia neuskutoční.
viac
29.10.2022
Výsledky 21. ročníka súťaže Vidiecka žena roka – „Líderka 2022“
Svetový deň vidieckych žien bol vyhlásený v roku 1995 na pekinskej konferencii venovanej problematike žien. Tento deň sa oslavuje pod záštitou OSN a je príležitosťou na uznanie práve vidieckych žien. Na Slovensku VIPA SK organizuje od roku 2002 v tento deň konferenciu pre ženy a vyhlasuje výsledky.
viac
19.08.2023
Vidiecka žena roka – Líderka roka 2023
Vidiecky parlament na Slovensku s obcou Hrušov a partnermi vyhlasujú 22. ročník súťaže Vidiecka žena roka – „Líderka roka 2023“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %