Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
23.12.2021 08:35

Stropkov vydal kalendár s historickými pohľadnicami


Ilustračná snímka - Kaštieľ v Stropkove.


Historické pohľadnice mesta od začiatku 20. storočia do prelomu milénia zachytáva kalendár, ktorý vydalo mesto Stropkov. Na jeho tvorbe sa podieľali i súkromní zberatelia. Informoval o tom hovorca mesta Stropkov Peter Novák.


"Pri návrhu kalendára na rok 2022 sme chceli určitým spôsobom nadviazať na úspešné edície mapujúce bohatú históriu Stropkova. V roku 2019 bol veľký záujem o kalendár Stropkov v časoch Rakúsko – Uhorska no a v tomto roku bol kalendár s názvom Veľké osobnosti malého mesta ocenený ako najkrajší na Slovensku," priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Prípravám na tvorbu budúcoročného kalendára predchádzal rešerš dostupných archívov a veľa pomohli aj súkromní zberatelia. Do finále sa tak dostali staré pohľadnice z čias Rakúsko – Uhorska, prvej Československej republiky i socialistického Československa druhej polovice 20. storočia.

"Dobové pohľadnice zachytávajú napríklad meniace sa centrum mesta, rodiacu sa bytovú výstavbu či historické premeny mestského parku, ale aj dnes už takmer zabudnutú podobu niekdajších hotelov Tokajík a Ondava. Nechýbajú ani dobové poštové známky a pečiatky tunajšieho poštového úradu," doplnil primátor.

Pohľadnice pochádzajú zo súkromných zbierok Stropkovčanov Jozefa Kiklicu, Ľuboslava Šmajdu, Pavla Bujdoša a Daniela Slivku, ako aj z archívu Krajského múzea v Prešove.

Kolektív tvorcov teší, že historická tematika je populárna u verejnosti a nápadmi zo Stropkova sa v uplynulom období inšpirovali aj niektoré susedné mestá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2018
Tajomstvá Stropkova a Rzeszowa odkrýva nová mobilná hra
Poľsko-slovenské pohraničie môžu miestni i návštevníci spoznávať už aj vďaka novej mobilnej hre Po stopách histórie. Ide o ďalší z výstupov spoločného projektu Rzeszow a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia.
viac
11.06.2020
Pohľadnica pre známeho
Mesto Svidník vydalo sériu pohľadníc pri príležitosti 665. výročia prvej písomnej zmienky o meste Svidník a zároveň ako podpora cestovnému ruchu.
viac
07.06.2022
Hradné slávnosti ponúknu dobové výjavy, koncert, divadlo i ohňovú šou
Areál Levického hradu bude počas najbližšieho víkendu patriť histórii. V sobotu 11. júna sa tam zídu šermiari a hradní páni. Pripravená je beseda i ukážky rôznych dobových výjavov.
viac
21.07.2022
Po troch rokoch sa uskutoční v meste jarmok
Po troch rokoch sa Stropkovčania dočkajú najvýznamnejšej kultúrno-spoločenskej akcie v meste. Samospáva pripravuje 26. jarmok, ktorý sa uskutoční v dňoch 5. až 7. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %