Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.02.2022 09:45

Stredoslováci pripravujú knihu plnú magických fotografií Starej Ľubovne


Ilustračná snímka


Vydavateľský tím zo stredného Slovenska v spolupráci s miestnymi fotografmi na Zamagurí pripravuje čarovnú knihu o Starej Ľubovni a jej okolí.


Vydavatelia z banskobystrického vydavateľstva sa rozhodli vytvoriť dielo, do ktorého sa môžu zapojiť aj miestni fotografi z okresu Stará Ľubovňa. Tým, že v tomto regióne žijú, poznajú ho do takej miery, že dokážu vystihnúť moment, kedy sa daný objekt, prírodná scenéria či kultúrno-historická pamiatka ukáže v netradičnom svetle. Tieto fotografie zviditeľnia v unikátnej pripravovanej publikácii Čarovná Stará Ľubovňa a okolie.

Fotografie miestnych fotografov

Pre podporu rozvoja tohto mesta a jeho okolia sa vydavateľský tím z obce Kynceľová neďaleko Banskej Bystrice rozhodli vydať knihu plnú čarovných záberov. Dychberúce, umelecké fotografie sa stanú súčasťou pripravovanej knihy o regióne Zamaguria. Vytvorili ich miestni nadšenci fotografovania, ktorí svoj kraj poznajú ako vlastnú dlaň. Preto v správnom čase a na správnom mieste vytvorili neopakovateľné zábery. Takéto jedinečné fotografie majú možnosť zviditeľniť v unikátnej pripravovanej knihe Čarovná Stará Ľubovňa a okolie aj ostatní.

Ako povedal autor projektu Martin Kmeť: „Mnoho miestnych fotografov má jedinečné až umelecké zábery svojho mesta, obce či regiónu. No nevedia, ako ich môžu využiť a zviditeľniť. Preto im dávame možnosť zapojiť sa do tohto projektu, kde môžu svoju prácu odprezentovať a ukázať svetu“.

Ľubovniansky hrad vynárajúci sa z mora oblakov

Stará Ľubovňa sa azda každému spája s historickou monumentálnou stavbou. Tak, ako Ľubovniansky hrad zachytil jeden z autorov fotografií, sa nevidí hocikedy. Záhadné fotografie severného Slovenska obklopujúceho Ľubovnianskou vrchovinou a masívnym pohorím Tatier môžete obdivovať v novopripravovanej knihe čarovnej Starej Ľubovni. „Kniha bude obsahovať viac než sto unikátnych záberov. Nebude to len pohľad na samotné mesto Stará Ľubovňa. Čitateľ v nej nájde aj menej známe, možno pre niekoho nepoznané prírodné skvosty či zaujímavé miesta po kultúrno-historickej stránke. Čarovné fotografie priblížia jedinečný kolorit tohto zdanlivo nenápadného regiónu. Prostredníctvom umeleckých fotografií bude mať možnosť spoznať nepoznané kúzlo Čarovnej Starej Ľubovni a jej okolia každý,“ približuje autor a redaktor pripravovanej knihy, Martin Kmeť.

Vhodná aj pre zahraničných turistov

Obrazová časť knihy bude obohatená epickými popismi a tiež informáciami o samosprávach, kultúrnych i vzdelávacích inštitúciách či regionálnych podnikoch, ktoré pôsobia v staroľubovnianskom okrese. Podľa slov Petra Körtvélyessyho, ako spoluautora knihy a manažéra projektu, sa súčasťou knihy môže stať aj široká verejnosť. Všetky články, ako aj popisy k fotografiám, budú nielen v slovenčine, ale aj v anglickom jazyku. Tým dostáva kniha vyššiu hodnotu a tak bude slúžiť nielen pre domácich, ale i zahraničných návštevníkov. Táto krásna kniha z edície Čarovné Slovensko bude vhodná aj ako reprezentačný dar, ktorým ukážeme známe aj menej známe miesta v regióne,“ dodáva Peter Körtvélyessy.

Mozaiku života na Zamagurí dotvára široká verejnosť

Na vytvorení publikácie sa môžu spolupodieľať aj samosprávy, kultúrne inštitúcie či regionálne podniky. „Sme vďační za každý podnet pre tvorbu tejto čarovnej publikácie. Preto dávame možnosť zviditeľniť a prezentovať sa miestnym fotografom, obciam, regionálnym podnikom, či kultúrno-vzdelávacím inštitúciám pôsobiacich v okrese Stará Ľubovňa,“ uzatvára Körtvélyessy.

V prípade, že poznáte šikovných fotografov alebo chcete zviditeľniť svoju činnosť vo vašom okrese, môžete kontaktovať Petra Körtvélyessy prostredníctvom emailu kortvelyessy@cbs.sk a dať námet na jedinečné miesto či dôležitú ľudskú činnosť vo svojom okolí, ktorá stojí za upriamenie pozornosti v tejto jedinečnej knihe.

Čarovné fotografie Starej Ľubovni a jej okolia na stiahnutie:

https://www.uschovna.cz/zasilka/VACK36YF7DBBHMUD-WVS/

Videoukážka pripravovanej knihy nájdete tu:

https://www.youtube.com/watch?v=Vvr7wo8RLrE

 

Autor: (ts-Andrea Farkašová, CBS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2018
Sídlisko Západ v Starej Ľubovni čaká revitalizácia vnútroblokových priestorov
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ako Riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program, v pondelok 22. januára 2018 doručilo Mestu Stará Ľubovňa Rozhodnutie o schválení žiadosti o nenávratný finančný príspevok vo výške 640 609,27 eur.
viac
13.03.2018
Stará Ľubovňa plánuje rekonštruovať ďalšiu dôležitú križovatku
V utorok 6. marca 2018 sa v rámci zasadnutia Komisie výstavby, regionálneho rozvoja a životného prostredia, pôsobiacej pri Mestskom zastupiteľstve v Starej Ľubovni, opäť otvorila otázka dopravnej situácie v meste.
viac
09.10.2020
Fotopublikácia predstaví Považskú Bystricu a jej okolie z vtáčej perspektívy
Podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu a predstaviť krásy Považskej Bystrice a jej okolia z vtáčej perspektívy je hlavným cieľom pripravovanej fotopublikácie Považská Bystrica a okolie z neba.
viac
07.02.2022
Stará Ľubovňa sa projekčne pripravuje na ďalšie cyklotrasy
Sieť cyklotrás sa v Starej Ľubovni postupne rozširuje. Po tom, čo už je okresné mesto spojené chodníkom so susednými obcami Hniezdne a Chmeľnica, tamojšia radnica projekčne pripravuje ďalšie trasy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %