Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
03.01.2020 12:10

Staromestskí seniori by sa nového zariadenia mohli sťahovať už v máji


Snímka: Barbora Jančárová – Staré Mesto


Výstavba nového zariadenia opatrovateľskej služby v bratislavskom Starom Meste úspešne napreduje, mestská časť doň dosiaľ investovala viac ako 2,5 milióna eur.


Už v máji 2020 by mohli začať využívať nové zariadenie opatrovateľskej služby na rohu ulíc Dobšinského a Palárikovej prví staromestskí seniori. Výstavbu komplexu s kapacitou 42 miest schválilo ešte predchádzajúce vedenie mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. Práce sa začali v októbri 2018 a mali trvať dva roky. ZOS bude teda dokončené s výrazným predstihom.

„Momentálne sa vykonávajú práce na fasáde, robia sa povrchové úpravy interiéru. Dokončujú sa práce na strechách. Urobila sa prípojka plynu a už čoskoro budeme budovu temperovať z dôvodu pokračovania interiérových prác. V súčasnosti sa pripravuje verejné obstarávanie na dodávateľa kuchynských zariadení,“ informovalo investičné oddelenie Miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto.

Predpokladaný termín ukončenia stavby a začatia preberacieho konania a následne kolaudačného konania by mohol byť máj 2020.

„Zhotoviteľ odovzdá staromestskému miestnemu úradu kompletne zhotovenú stavbu bez interiérového vybavenia, zariadenia práčovne a kuchyne. Z dôvodu dodržania zákona o verejnom obstarávaní sa toto zariadenie bude súťažiť samostatne,“ upresnilo investičné oddelenie.

Predpokladaná finančná hodnota na dodávku a montáž zariadení do kuchyne a práčovne podľa rozpočtu z projektovej dokumentácie je v sume 110 300 eur. Kuchyňa bude zabezpečovať stravu aj pre staromestské Seniorcentrum na Podjavorinskej ulici.

Výstavbu ZOS na Dobšinského schválilo ešte bývalé vedenie mestskej časti a dosiaľ sa do nej investovalo viac ako 2,5 milióna eur.

V procese výstavby bol pôvodný projekt mierne upravený. Jednou z najzásadnejších úprav bola zmena polohy požiarneho únikového schodiska, ktoré pôvodne zasahovalo do susedného pozemku. „Sused bol pripravený svoje práva brániť súdnou cestou či podnetom na prokuratúru," uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Menšie úpravy zasiahnu aj interiér. „Plánujeme napríklad rozlíšiť farby dlažby a aj stien jednotlivých poschodí pre lepšiu orientáciu klientov v budove," vysvetlila starostka.

Po dobudovaní by sa mali do centra presťahovať klienti z troch menších staromestských zariadení opatrovateľskej služby, ktoré sú už z rôznych dôvodov nevyhovujúce - z Paulínyho a Maróthyho ulice a z Vajanského nábrežia.

Zariadenie bude zamerané na poskytovanie krátkodobej opatrovateľskej služby na prechodné obdobie – od týždňa, maximálne však na niekoľko mesiacov. Využiť ho môžu napríklad staromestskí seniori, o ktorých sa po návrate z nemocnice nemá kto postarať, alebo keď rodina klienta potrebuje preklenúť istý čas – napríklad keď odcestujú a ich blízky by sa o seba nedokázal doma postarať sám.

 

 

Autor: Matej ŠTEVOVE, hovorca MČ


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
13.02.2021
Staré Mesto otvára od pondelka svoje základné školy. Zatiaľ pre žiakov 1. stupňa
Od pondelka 15. februára otvára bratislavské Staré Mesto základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pre žiakov 1. stupňa.
viac
16.06.2021
Staré mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu
Staré Mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu pre obyvateľov mestskej časti. Pro bono poradňa je realizovaná v rámci verejnoprospešných aktivít staromestského nefinančného Fondu architekta Weinwurma.
viac
07.08.2021
Na Hviezdoslavovom námestí opäť zaparkujú historické automobily
Milovníci historických automobilov si už čoskoro prídu na svoje. Na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste sa koncom budúceho týždňa zastaví takmer 120 veteránov, historických vozidiel vyrobených do roku 1939.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %