Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.04.2021 03:15

SOŠ HSaD Lučenec vychováva vodiace psy aj pre kanadské výcvikové centrum


Snímka zdroj: (tasr).


Dvojica vycvičených psov pre ľudí so špeciálnymi potrebami, ktoré vychovali v rámci kynologického odboru Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD), pomáha klientom kanadského výcvikového centra Aspen Service Dogs. Potvrdila to jeho generálna riaditeľka Maureen MacKayová.


„Plne podporujeme študijný program agropodnikanie - kynológia a po vzore uvedeného projektu a študijného odboru kynológia na Slovensku zvažujeme s vládou Kanady realizovať identický odbor. V ňom budú externe spolupracovať aj pracovníci zo strednej odbornej školy v Lučenci,” uviedla MacKayová.

Odbor agropodnikanie – kynológia vznikol na SOŠ HSaD v školskom roku 2015/2016 a doteraz v ňom študovalo 72 žiakov. Zameraný je na chovateľskú oblasť, teda chovné stanice, ale aj spoločenskú v podobe výstav psov alebo pracovnú (pastierske a poľovné psy) či sociálnu oblasť formou kanisterapie.

Tá sa uskutočňuje napríklad v Domove sociálnych služieb Slatinka v Lučenci a v Betánii Kalinovo. Okrem toho škola nadviazala spoluprácu i s komunitným centrom IN Network Slovakia v Lučenci, kde sa starajú o deti s poruchou autistického spektra. Spolupracuje tiež s Výcvikovou školou pre vodiace a asistenčné psy v Bratislave.

„Je preukázané, že tento druh terapie dokáže priaznivo pôsobiť na psychické i fyzické zdravie človeka. Pri práci s deťmi sú aktivity oveľa náročnejšie, no psy nám pomáhajú prelomiť bariéry. Je neuveriteľné, aké pokroky deti robia. Jedno dievčatko nielenže začalo chodiť, ale po čase začalo aj bicyklovať,“ uviedol pedagóg a odborný garant kynológie na SOŠ HsaD Martin Majer.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
06.04.2021
ZMOS podporuje potenciál slovensko-ukrajinského prihraničia
Združenie miest a obcí Slovenska rozbieha projekt cezhraničnej spolupráce medzi samosprávami zo Slovenska a Ukrajiny. Úvodné podujatie sa uskutoční 8. apríla a následne budú realizované mnohé užitočné podujatia.
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %