Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
19.06.2023 08:25

Smart riadenie fontán ušetrí vodu a elektrinu za tisícky eur ročne


Ilustračná snímka.


Nové smart riadenie fontán v košickej mestskej časti Západ ušetrí vodu a elektrinu za tisícky eur ročne. Plne digitálne ovládanie fontán prináša podľa riaditeľky Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Marty Popríkovej zvýšenie efektívnosti ich prevádzky a úsporu až pätiny nákladov.


SMsZ spolu s partnerom Make Košice Digital (MKD) uspeli v grantovej výzve, vďaka čomu študenti Technickej univerzity v Košiciach a nadšenci smart technológií vytvorili smart riadenie pre tri košické fontány. Tie sa nachádzajú na Luníku VII, Luníku II a pred budovou košického magistrátu. Vzorom na vytvorenie inovatívneho riadenia bol systém plávajúcej fontány, ktorý funguje od roku 2021.

Samuel Schnelly z MKD objasnil, že riadenie poskytuje obsluhe prehľad o spotrebe elektrickej energie, výkone a vie odhaliť niektoré problémy. Pribudli aj bezpečnostné prvky na ochranu čerpadiel a záplavové senzory v podzemných šachtách. Nové riadenie dokáže vďaka spojeniu s meteostanicou prispôsobovať prevádzku fontán aktuálnemu počasiu. "Je totiž zbytočné, aby fungovali, keď napríklad prší, alebo bežali na plný výkon počas veterných dní," zdôvodnil Schnelly.

Popríková dodala, že nové prvky a senzory počas prvého testovacieho mesiaca prevádzky priniesli približne 25-percentnú úsporu na energiách. Verí, že časom bude možné podobné systémy umiestniť na každej zo 16 fontán, ktoré spravuje SMsZ.

Na montáž nových zariadení potrebovali pracovníci len pár hodín. "Všetky rozvádzače s ističmi, meračmi a mikropočítačmi boli poskladané a naprogramované vopred a pripravené na používanie spôsobom plug and play. Riadenie modernizovaných fontán bolo začlenené do spoločného systému správy fontán, po rekonštrukcii tam zaradíme aj spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici," doplnil Erik Kuzma zo SMsZ.

Celkové náklady na realizáciu projektu presiahli 9000 eur s DPH. Cez grantovú výzvu získalo občianske združenie MKD od Nadácie VSE 7000 eur. Financie použili na nákup technológií a zabezpečenie potrebných licencií. Zvyšné prostriedky nevyhnutné na nákup elektroinštalačného, vodárenského, doplnkového materiálu a revízií investovala SMsZ z vlastného rozpočtu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
Mestský archív sprístupní verejnosti najvzácnejšie listiny a dokumenty
Vzácne a významné listiny a dokumenty, ako aj ďalšie zaujímavosti z Archívu mesta Košice si budú môcť záujemcovia pozrieť počas Dňa otvorených dverí v stredu 19. októbra.
viac
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
15.02.2017
Mesto Kežmarok pokročilo pri vytváraní Smart city
Ďalšie stretnutie venované problematike Smart city v Kežmarku sa uskutočnilo v utorok 14. februára. Ako konštatovali odborníci z Českej republiky, v mnohých ohľadoch Kežmarok už smart mestom je. Zároveň sa zhodli, že koncepcia inteligentného mesta by mala byť pre mesto vytvorená do konca marca.
viac
01.08.2017
Verejné osvetlenie v Košiciach bude dočasne spravovať Dopravný podnik
Dopravný podnik mesta Košice, a. s. (DPMK) bude zabezpečovať od 1. augusta 2017 správu a údržbu verejného osvetlenia v Košiciach do skončenia verejnej súťaže na koncesiu na poskytovanie služieb verejného osvetlenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %