Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.08.2017 08:00

Verejné osvetlenie v Košiciach bude dočasne spravovať Dopravný podnik


Ilustračná snímka: (tasr).


Dopravný podnik mesta Košice, a. s. (DPMK) bude zabezpečovať od 1. augusta 2017 správu a údržbu verejného osvetlenia v Košiciach do skončenia verejnej súťaže na koncesiu na poskytovanie služieb verejného osvetlenia.


Platnosť zmluvy o nájme a prevádzke verejného osvetlenia mesta Košice so spoločnosťou ELTODO OSVETLENIE, s. r. o. skončila 31. júla 2017. Vzhľadom na to, že do tohto termínu nebola ukončená verejná súťaž, mesto Košice využije jediné možné riešenie - zadanie zákazky „in house" podľa § 1 ods. 4 zák. č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní svojej obchodnej spoločnosti - Dopravnému podniku mesta Košice, a. s., ktorá je technicky a odborne spôsobilá poskytovať tieto služby. 

DPMK v rámci vykonávania dočasnej správy plnohodnotne zabezpečí prevádzkovanie verejného osvetlenia, a to až do času, kedy sa prevádzky ujme víťazný uchádzač z verejnej súťaže. DPMK má k dispozícii všetky povolenia na túto činnosť a vyčlenil na tento účel potrebné technické a personálne kapacity.

V rámci koncesie bude okrem poskytovania služieb, spojených s prevádzkou, opravou a údržbou sústavy verejného osvetlenia, zrealizovaná doposiaľ najrozsiahlejšia modernizácia, rekonštrukcia a skvalitnenie verejného osvetlenia v Košiciach s predpokladanou výškou investície takmer 28 miliónov eur. 

Okrem iného bude vymenených viac ako 15 000 svietidiel, pričom všetky energeticky náročné svietidlá budú nahradené úspornejšími LED technológiami. Vymenených bude až 5 000 stožiarov a nových bude aj 350 rozvádzačov verejného osvetlenia. Pomocou nich dokáže operátor z hlavného dispečingu upravovať na diaľku napríklad intenzitu osvetlenia, zapínať ho, aj vypínať. Doplnené bude osvetlenie v lokalitách, v ktorých je v súčasnosti poddimenzované a nevyhovujúce. Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti chodcov, bude zároveň posilnené osvetlenie 100 najrizikovejších priechodov pre chodcov. 

Nová sústava verejného osvetlenia v Košiciach zároveň umožní v prípade záujmu a finančného krytia použitie tzv. SMART riešení v Košiciach, napríklad monitoringu obsadenosti parkovacích miest, priebežného mapovania hustoty premávky a pod. 

Mesto Košice predbežne zadáva DPMK správu a údržbu verejného osvetlenia do konca roka 2017. Čo sa týka priebehu a predpokladaného ukončenia verejnej súťaže, z dôvodu zachovania princípov verejného obstarávania mesto Košice nemôže zverejňovať bližšie informácie o prebiehajúcom procese verejného obstarávania na výber koncesionára. Akýkoľvek iný postup by totiž mohol byť zo strany kontrolných orgánov považovaný za neoprávnený zásah do priebehu verejného obstarávania s cieľom ovplyvniť priebeh a výsledky súťaže.

 

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
22.11.2016
Verejné osvetlenie má v budúcnosti vodičom pomáhať aj pri parkovaní
Pomáhať pri parkovaní, monitorovať ovzdušie či dopravné zápchy. Aj takéto funkcie má poskytovať okrem svietenia v budúcnosti verejné osvetlenie v Bratislave. Hlavné mesto plánuje vymeniť zastarané a často aj technicky nevyhovujúce lampy za inteligentné svetelné body.
viac
25.04.2017
Bratislava chce vyhlásiť tender na verejné osvetlenie do konca mája
Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce hlavné mesto vyhlásiť do konca mája. Lehotu na predkladanie ponúk predpokladá do konca augusta a ukončenie verejného obstarávania do konca tohto roka.
viac
13.01.2018
Snina bude aj v tomto roku rekonštruovať osvetlenie
Sninská samospráva bude aj v tomto roku investovať do rekonštrukcie osvetlenia v meste. Týkať sa má ulíc Vihorlatská a Budovateľská. Zákazku bude realizovať spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %