Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.11.2023 12:10

Služby nocľahárne Večierka využívajú bezdomovci už 30 rokov


Nocľaháreň Večierka v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: Mesto B. Bystrica


Jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré zriadilo nocľaháreň pre ľudí bez domova a začalo sa venovať krízovej intervencii v sociálnych službách na profesionálnej úrovni, bola Banská Bystrica. Nocľaháreň Večierka funguje už 30 rokov a poskytla takmer 200-tis. nocľahov ľuďom žijúcim na ulici.


 TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. "Pri hodnotení 30 rokov fungovania Večierky mi nedá nespomenúť paralelu s dospelým 30-ročným človekom. Je to človek, ktorý dosiahol určitú veľkosť a silu potrebnú na vykonávanie určitých činností, aby sa mohol prispôsobiť životu," priblížila riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) v Banskej Bystrici Zuzana Stanová. Ako zdôraznila, tento druh sociálneho zariadenia je potrebný ako prvý záchyt klientov, ktorí sa ocitli pre nich v neriešiteľnej situácii.         

Služby nocľahárne spolu s ohrevňou, ktoré sú v gescii SČK a mesta, môžu bezdomovci využívať aj počas tohtoročnej zimy, ak vedia dodržiavať pravidlá. Potom je už na ich rozhodnutí, či prijmú nadväzujúcu pomoc SČK a bude sa dať s nimi vykonávať sociálna práca v útulkoch. Pracovníci terénnej sociálnej služby pomáhajú aj ľuďom, ktorí odmietajú dodržiavať poriadok, podmienky a pracovať na sebe.         

"Sme pripravení aj na tohtoročnú zimu. V prípade, že si nejaká osoba bez domova bude počas mrazivých dní a nocí vyžadovať prevoz do ohrevne, spolupracujeme so zdravotnou dopravnou službou," pripomenul vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein.         

Ako dodal primátor Ján Nosko, stále sa nevzdávajú myšlienky realizácie nízkoprahovej nocľahárne. "Súvisia s tým viaceré úskalia, ktoré zatiaľ znemožňujú realizáciu tohto zámeru. Problémom je predovšetkým výber vhodnej lokality. Veľakrát totiž narážame na podnety od obyvateľov, ktorí nesúhlasia s takýmto projektom v blízkosti ich obydlí," vysvetlil Nosko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Bratislava organizuje verejnú zbierku teplých vecí pre ľudí bez domova
S prichádzajúcimi zimnými mesiacmi sa hlavné mesto rozhodlo zorganizovať verejnú zbierku teplého šatstva a oblečenia na pomoc ľuďom bez domova, ktorá trvá do pondelka 20. 11. 2017.
viac
18.04.2018
Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslávilo štvrťstoročnicu
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí (MC UMB) pripravila slávnostné zhromaždenie s názvom Korene a krídla. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Auly Rotunda na EF UMB dňa 12. apríla 2018.
viac
28.12.2018
Bezdomovci môžu v nocľahárni zostať na Nový rok aj cez deň a zadarmo
V Banskej Bystrici žije do 300 bezdomovcov a magistrát v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) sa im snaží pomôcť aj počas sviatočných, zimných dní.
viac
02.12.2021
Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55 000 ton odpadu
Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %