Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.04.2018 05:00

Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslávilo štvrťstoročnicu


Vystúpenie univerzitného FS Mladosť


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí (MC UMB) pripravila slávnostné zhromaždenie s názvom Korene a krídla. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Auly Rotunda na EF UMB dňa 12. apríla 2018.


Pozvanie MC UMB na podujatie prijalo viac ako sto hostí. Medzi hosťami podujatia boli zástupcovia a významní predstavitelia krajanských komunít, predstavitelia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, vedenie UK Bratislava, UKF Nitra, Občianskeho združenia Dotyk ľudskosti, ktoré pôsobí v oblasti pomoci krajanom a mnohí ďalší. Zo zahraničia prišli zablahoželať MC UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí krajania z Poľska, Rumunska, Srbska a Ukrajiny. Slávnostného zhromaždenia sa zúčastnili aj kolegovia, ktorí sa venujú krajanskej problematike na rôznych univerzitách a pracoviskách na Slovensku, ale aj súčasní či bývalí spolupracovníci MC UMB.

Toto jedinečné podujatie bolo otvorené veršami Pavla Koyša a pani doc. PhDr. Katarína Chovancová, PhD., prorektorka pre medzinárodnú spoluprácu a vzťahy s verejnosťou, svojím príhovorom previedla hostí 25. rokmi fungovania MC UMB.

Pani prorektorka zdôraznila záujem mnohých zvonku aj zvnútra univerzity o Metodické centrum UMB a aj dôležitosť, ktorá sa jeho práci prikladá. „Neraz som si položila otázku: Odkiaľ pramení presvedčenie toľkých o význame metodického centra? Domnievam sa, že spriaznenosť s metodickým centrom cítime preto, že osobnú históriu mnohých z nás poznamenali pohyby, ktoré v istých momentoch dejinne formovali existenciu krajanských spoločenstiev v slovenskom zahraničí. Migračná skúsenosť buď existuje v našej rodinnej histórii, alebo sa nás týka fenomén súčasnej ekonomickej migrácie. Dovolím si povedať, že väčšina z nás pozná niekoho, kto odišiel na kratšie, na dlhšie alebo natrvalo, musel začínať inde a inak, nikdy nie bez ťažkostí, no vždy v mentálnom spojení so svojím domácim zázemím. Práve z dôvodu obrovskej rozšírenosti fenoménu migrácie v našom bytí vieme precítiť, akým krehkým a vzácne významným sa niekedy môže stať spojivo s materinskou rečou a kultúrou, a tak azda prirodzene chápeme význam práce na podporu pocitu príslušnosti k domovu,“ uviedla doc. PhDr. Katarína Chovancová, PhD. v úvode svojho príhovoru.

História a činnosť centra je naozaj bohatá a prácu MC UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí vo svojich príhovoroch vyzdvihli domáci a zahraniční hostia, ktorí majú dlhé roky osobnú skúsenosť s naším centrom, či už ako účastníci kurzov pre učiteľov slovenského jazyka ako menšinového jazyka, alebo spoluorganizátori aktivít MC a letných kurzov slovenského jazyka a kultúry pre zahraničných a krajanských študentov.

Na vzdelávacích podujatiach MC UMB sa za celú dobu jeho pôsobenia zúčastnilo vyše 11 000 účastníkov.

O svoje zážitky a pocity zo života a štúdia na Slovensku sa podelili s publikom aj traja študenti – krajania, ktorí už niekoľko rokov študujú na UMB, pričom ich korene sú na Slovensku a krídla ich preniesli do Rumunska a Srbska.

Pri tejto príležitosti rektor univerzity doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD. odovzdal ocenenia 22 významným domácim a zahraničným spolupracovníkom Metodického centra UMB.

Spevácky zbor Mladosť zaspieval dve piesne od Jána Šutinského – Prší, prší a Z Východnej dievčatá, ktoré zožali potlesk. Univerzitný folklórny súbor Mladosť prezentoval tance z Dolnej zeme a piesne z Bihoru, Horehronia a pieseň Od širokoho Dunaja.

Prorektorka Katarína Chovancová vyslovila úprimné poďakovanie všetkým tým, ktorí boli alebo stále sú pre tím Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí vzorom, inšpiráciou, oporou, poradcom, partnerom či poslucháčom.

 „Osobitné poďakovanie patrí múdrym, skúseným, citlivým a zanieteným priateľom z Rumunska, Srbska, Chorvátska, Maďarska, Poľska a Ukrajiny, ale aj z krajín západnej Európy a zámoria, bez ktorých by metodické centrum jednoducho nemohlo kráčať správnym smerom. Je pre nás výzvou pracovať tak, aby sme naplnili predovšetkým vaše očakávania a aby sme dokázali realisticky reflektovať vaše požiadavky a potreby,“ vyslovila prorektorka doc. PhDr. Katarína Chovancová, PhD.

 Zvyšok večera sa niesol vo veľmi príjemnej atmosfére. Nasledujúci deň navštívili zahraniční hostia ranogotický rímskokatolícky kostol v Ponikách a artikulárny evanjelický kostol v Hronseku.

Autor: (ts - UMB v Banske Bystrici)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Banská Bystrica hovorí stop malým vodným elektrárňam
Problematika malých vodných elektrární (MVE) na rieke Hron rezonuje v Banskej Bystrici dlhodobo. Dotýka sa nehnuteľností, majetku obyvateľov i kvality životného prostredia.
viac
02.12.2021
Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55 000 ton odpadu
Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996.
viac
22.01.2022
Politika otvoreného prístupu na UMB
Univerzita Mateja Bela prijala oficiálnu politiku otvoreného prístupu v duchu Budapeštianskej a Berlínskej deklarácie
viac
21.11.2023
Služby nocľahárne Večierka využívajú bezdomovci už 30 rokov
Jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré zriadilo nocľaháreň pre ľudí bez domova a začalo sa venovať krízovej intervencii v sociálnych službách na profesionálnej úrovni, bola Banská Bystrica. Nocľaháreň Večierka funguje už 30 rokov a poskytla takmer 200-tis. nocľahov ľuďom žijúcim na ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %