Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.02.2024 08:55

SLOVENSKÝ DEŇ KROJA: V Banskej Bystrici prežijete nezabudnuteľné chvíle


Ilustračná snímka


Siedmy ročník podujatia SLOVENSKÝ DEŇ KROJA prinesie milovníkom slovenských tradícii a folklóru opäť niečo nové. Okrem bohatého folklórneho programu pripravili organizátori na 1. septembra 2024 výnimočný sprievodný program.


„Slovenský deň kroja je už niekoľko rokov spojený s významným sviatkom – Dňom ústavy, takže okrem bohatého programu, ktorý začne na Námestí SNP v Banskej Bystrici už o 11.00, sme opäť pripravili slávnostný galavečer,“ hovorí autorka projektu a organizátorka podujatia Slovenský deň kroja Mária Reháková. Galavečeru, ktorý bude opäť v priamom prenose na RTVS bude už tradične predchádzať sprievod námestím, ktorý patrí už roky k obľúbeným častiam programu. Tohtoročnou novinkou je účasť ľudových remeselníkov, ktorí budú príjemným spestrením tohto výnimočného dňa.

„Podujatie SLOVENSKÝ DEŇ KROJA, zamerané na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov, slovenských obcí, regiónov a naše kultúrne dedičstvo, vzniklo v roku 2018 pri príležitosti 70. výročia založenia týždenníka Slovenka, ktorého poslaním je rovnako udržiavanie tradícii a slovenskej kultúry,“ vysvetľuje Mária Reháková. Ako dodáva, jeho cieľom je poukázať na naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenia a krásy krojov a priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a ich kultúrno dedičstvo. Počas uplynulých rokov sa projekt rozšíril aj o sériu výstav Krása v kroji. Ide o výstavu fotografií dievčat a žien v krojoch, ktoré vznikli počas našich ciest po Slovensku. Cieľom výstav je ukázať krásu slovenských krojov nielen na Slovensku, ale najmä v zahraničí. „Krása v kroji“ sa doteraz prezentovala v Prahe, Viedni, Budapešti, Oradea a v najbližšom čase ju uvidia vo Varšave a Bruseli.

Podujatie Slovenský deň kroja je unikátne najmä tým, že jeho program počas celého dňa tvoria jeho návštevníci, ktorí do Banskej Bystrice prídu z celého Slovenska v krojoch.

Tešíme sa na vás – 1. septembra 2024 od 11.00 na Námestí SNP v Banskej Bystrici!

Autor: #SlovenskyDenKroja2024


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2018
Banská Bystrica ožila folklórom
Nultý alebo prvý ročník - v tom sa viaceré zdroje rozchádzajú, ale v podstate je to jedno. To sa časom utrasie. Vidieť však takmer tritisíc ľudí v kroji na Námestí SNP v Banskej Bystrici, počas významného Radvanského jarmoku, je len ťažko opísateľný zážitok.
viac
06.09.2019
Jedinečný ,,Slovenský deň kroja“ už túto sobotu
Pozvánka pre všetkých, ktorí si ctia tradície, ktorí milujú folklór a ktorí sa chcú stretnúť v Banskej Bystrici, aby si spoločne pripomenuli neoceniteľnú históriu a s ňou späté mnohé kultúrne zvyky a tradície.
viac
07.09.2019
Ani dážď nepokazil náladu Slovenského dňa kroja
Až 3882 ľudí v kroji, alebo s niektorou z jeho súčastí, zaznamenali organizátori sobotňajšieho Slovenského dňa kroja na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
02.09.2022
Na Slovenský deň kroja prišlo 650 folkloristov, predstavili kroje i tradície
Už po piaty raz sa vo štvrtok v Banskej Bystrici stretli milovníci a nadšenci tradícií, folklóru a krojov z celého Slovenska na podujatí Slovenský deň kroja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %