Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.03.2018 10:46

Slovensko-poľský projekt priniesol nové singletraily


Logo projektu


Realizácia projektu „Staviame – jazdíme – spoznávame postupne napĺňa spoločnú „cyklovíziu“, a to budovať prihraničný cestovný ruch prostredníctvom zážitku z horskej cyklistiky.


Cezhraničný projekt realizuje mesto Stará Ľubovňa v spolupráci s poľským partnerom, ktorým je Powiat Novosądecki. Ďalším krokom k jeho úspešnému ukončeniu je prezentácia singletrailov a cyklotrás aj v medzinárodnom prostredí.

Mesto Stará Ľubovňa nadväzuje budovaním ďalších cyklotrás vďaka projektu „Staviame – jazdíme – spoznávame“ na úspešnú realizáciu projektu OZ Cyklovňa s názvom „Cyklostopy“, kedy boli vybudované štyri cyklochodníky – singletrails s rôznou náročnosťou tratí v lokalite staroľubovnianskych mestských lesov za Ľubovnianskym hradom. Ide o spojenie horských tratí a cyklotrás pre horské bicykle typu „singletrail“ charakteristické rôznymi prírodnými prekážkami.

Nový singletrail Hrebeň (dĺžka 2,43 km) a Traverz (dĺžka 1,7 km) strednej náročnosti, či nenáročná Prístupovka (dĺžka 700 m) a Prepojka (dĺžka 669 m) na slovenskej strane predstavujú pre milovníkov horskej cyklistiky spojenie pestrosti pohybu, akčnosti i spoznávania okolitej prírody. Tá vďaka svojej kráse a rozmanitosti nielen u nás, ale aj na strane poľského partnera prispieva spolu so zachovaným kultúrnym a prírodným bohatstvom k vytváraniu vhodných podmienok pre rozvoj cykloturistiky, ktorá je v súčasnosti čoraz viac populárna. „Pridanou hodnotou propagácie tejto cezhraničnej spolupráce je predovšetkým vytvorenie spoločných slovensko-poľských propagačných materiálov. K nim patrí vydanie letákov či sprievodcu, tzv. bedeckra o singletrailoch, regióne, jeho historických, kultúrnych a prírodných krásach. Vytvorí sa tiež mobilná aplikácia, ktorá bude v troch jazykových mutáciách (SK, PL, EN) poskytovať nadšencom cyklistiky všetky potrebné informácie o vybudovaných cyklotrasách aj vďaka interaktívnej elektronickej mape horských cyklotrás, ktorá bude jej súčasťou,“ informuje Ivana Vrbjarová, koordinátorka projektu za mesto Stará Ľubovňa. Zároveň dodáva, že súčasťou realizácie projektu je aj účasť na medzinárodných výstavách cestovného ruchu v Poľsku a v Českej republike. Tie sa v priebehu marca 2018 uskutočnia v Hradci Králové (9. – 10. marca) a poľských mestách Łódź (16. - 18. marca) a Katowice (23. – 25. marca), kde bude projekt „Staviame – jazdíme – spoznávame“ predstavený verejnosti v širšom meradle. „Výstavná expozícia bude zahŕňať trojrozmernú maketu určenú na implementáciu 3D reality nového produktu, kde s využitím moderných technológií budú mať návštevníci výstavy priestor vyskúšať si zjazd singletrailov, či cyklotrás aj na vlastnej koži v 3D realite s použitím virtuálnych okuliarov.

Celý zážitok bude umocnený tým, že návštevník expozície bude sedieť na horskom bicykli s cyklotrenažérom, ktorý mu umožní simulovať fyzickú aktivitu potrebnú pre reálny zjazd singletrailu alebo cyklotrasy,“ uzatvára Vrbjarová. „Využitie takýchto inovatívnych prostriedkov propagácie tak poskytuje priestor na zvýšenie povedomia o slovensko-poľskej cyklistickej infraštruktúre a  pracovať na vytváraní „raja pre cykloturistov“, kde si nájde každý svoje miesto, bez ohľadu na občiansku príslušnosť,“ hodnotí celkový prínos realizácie projektu prednosta MsÚ, Aleš Solár.

Projekt „Staviame – jazdíme – spoznávame“ spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, štátnych rozpočtov i vlastných zdrojov partnerských miest tak predstavuje vytvorenie nového produktu cestovného ruchu, a to horských tratí a cyklotrás pre horské bicykle typu „singletrails“. Tie sa vďaka modernému poňatiu cyklistického zážitku s využitím inovatívnej formy propagácie stanú dôležitým faktorom pre rozvoj cestovného ruchu i budovanie lepšej a efektívnejšej cezhraničnej spolupráce.

Obecné noviny č. 9-10/2018

 

Autor: Aleš SOLÁR, prednosta MsÚ


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Mesto bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu
Mesto Stará Ľubovňa bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu. V závere minulého roka totiž radnici doručila Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia rozhodnutie o dotácii.
viac
09.11.2019
Vodozádržné opatrenia majú zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy
Projekt vodozádržných opatrení má v Starej Ľubovni zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a znížiť riziko povodní. MŽP SR, riadiaci orgán pre OP Kvalita životného prostredia, v týchto dňoch doručilo mestu rozhodnutie o schválení dotácie na realizáciu zámeru vo výške takmer 160-tis. eur.
viac
28.04.2022
Mesto chce na obnovu vnútrobloku pri Letnej získať zdroje z IROP
Mesto Stará Ľubovňa sa uchádza o zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v celkovej výške 695 000 eur na projekt revitalizácie sídliskového vnútrobloku pri Letnej ulici. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že celkové náklady sú na úrovni 730 000 eur.
viac
03.02.2023
Samospráva vyberá zhotoviteľa projektu na obnovu mestského paláca
Mestský palác v Starej Ľubovni chce mesto obnoviť, samospráva v súčasnosti vyberá zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Primátor Ľuboš Tomko potvrdil, že do verejnej súťaže sa prihlásilo desať uchádzačov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %