Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.09.2019 12:05

Slovenská Praha buduje Múzeum husitov, otvorí ho na budúci rok


Vstup do obce Praha v lečeneckom okrese


Z regionálnej pomoci, ktorú vláda SR vyčlenila vybraným subjektom pri svojom nedávnom výjazdovom zasadaní v okrese Lučenec, sa ujde aj jednej z najmenších obci v regióne - Prahe.


 Dedina, ktorá bola pravdepodobne založená českými bratríkmi v 15. storočí, dostane viac ako 8000 eur na založenie Múzea husitov.       

"Už vlani sme získali od vlády 10 000 eur na prvú časť rekonštrukcie rodinného domu, kde múzeum bude. Z príspevku sme obnovili dve miestnosti. Ďalšie dve izby prídu na rad teraz," povedal TASR starosta Erik Marčok.       

Keďže vznik dedinky, nachádzajúcej sa asi sedem kilometrov od Haliče, sa spája s pobytom pohusitských, bratríckych oddielov v Novohrade, aj exponáty majú byť prevažne z tohto obdobia. "My sami máme iba kalich, ktorý pochádza z tej doby, používaný pri bohoslužbách v našom evanjelickom kostole. Ďalšie predmety by sme ale mali získať z Husitského múzea v Tábore, prípadne z ďalších múzeí v Novohrade," priblížil starosta.       

Celý objekt nového múzea by chceli mať zrekonštruovaný do začiatku zimy. Otvorenie plánujú v priebehu nasledujúceho roka.       

Prvá písomná zmienka o slovenskej Prahe je z roku 1451. Obec patrila haličskému hradnému panstvu. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom a dobytkárstvom. V nedávnom období obec udržiavala družobné styky s jednou s mestských častí českého hlavného mesta. Určitý čas po roku 2000 dokonca premávala zo slovenskej Prahy do tej českej aj priama autobusová linka.       

V dedine so 78 obyvateľmi sú dve kultúrne pamiatky: evanjelický kostol z roku 1856 a ľudová stavba márnice z roku 1789, kde sa podľa rozprávania miestnych údajne konala aj prvá pitva v Novohrade.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Samospráva Fiľakova získa vďaka akčnému plánu pre okres Lučenec 950 000 eur
Dokopy 950 000 eur na rôzne rozvojové projekty získa samospráva mesta Fiľakovo vďaka Akčnému plánu rozvoja okresu Lučenec, ktorý schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Lučenci.
viac
21.01.2019
Samospráva chce zriadiť občianske hliadky, zamestnala by štyroch ľudí
Opätovné spustenie projektu občianskych hliadok je jedným z aktuálnych zámerov, ktoré si na tento rok naplánovala samospráva Lučenca.
viac
23.01.2020
Predstavenie Zborníka z piateho ročníka stretnutia priateľov regionálnej históri
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo koncom roka 2019 v poradí už piaty Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
03.07.2023
Poslanci schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu
Poslanci mesta Lučenec na stredajšom (28. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu. Úlohou parlamentu zloženého zo študentov a mládeže bude predkladať návrhy, prijímať stanoviská a odporúčania orgánom mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %