Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.02.2024 07:50

Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných obalov


Ilustračná snímka: TASR


Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných nápojových obalov. Spolu sa vyprodukovalo 125.000 zlisovaných balíkov plastových fliaš a 39.000 balíkov hliníkových plechoviek. Informovala o tom marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.


"Ak by sme len samotné balíky zo zlisovaných spracovaných plastových fliaš poukladali vedľa seba, tak by sme takmer dosiahli vzdialenosť z Bratislavy do Trenčína. V prípade zlisovaných balíkov z vyzbieraných plechoviek to je tiež dĺžka rovná vzdialenosti z Košíc až do Prešova," uviedol správca.       

Miera návratnosti obalov za rok 2023 dosiahla úroveň 92 percent. Slovensko tým podľa správcu napĺňa zákonný ciel pre zálohovanie, ktorý mal byť dosiahnutý v roku 2025. "Slovákom sa tak dokonca podarilo presiahnuť cieľ stanovený Európskou úniou, a to do roku 2029 dosiahnuť viac ako 90-percentnú návratnosť plastových fliaš a plechoviek," skonštatoval.         

Fľaše a plechovky na nápoje sa na Slovensku zálohujú od roku 2022. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Korupciu by dnes oznámila polovica Slovákov
Polovica občanov Slovenska by oznámila korupciu vo svojom okolí, ak by mala istotu primeranej ochrany. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Nadáciu Zastavme korupciu vykonala agentúra Focus.
viac
30.07.2018
Na Slávnostiach bratstva si pripomenuli aj vznik Československa
Pravidelné stretávanie sa Slovákov, Čechov a Moravanov na Veľkej Javorine je tento rok významné aj tým, že si pripomíname 100. výročie založenia Československa. Počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov to v nedeľu povedal starosta Uherského Hradišťa predseda prípravného výboru slávností Stanislav
viac
20.02.2020
V Krajskom múzeu v Prešove objavíte svet insitného umenia
Rákociho palác sa najnovšie premení na Svet kovačického insitného umenia. Rovnomenná výstava prezentuje diela dvoch generácií umelcov, najmä zo srbskej Kovačice a Padiny, hlavných centier tohto novodobého umeleckého smeru.
viac
28.02.2024
Hrad Beckov je prvým na Slovensku, ktorý spustí zber zálohovaných obalov
Triedenie odpadu a zber zálohovaných obalov je jednou z noviniek, ktorú v tomto roku pripravili pre návštevníkov hradu Beckov. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %