Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.07.2022 12:35

Situácia s nedostatkom vody v Domaši je hodná preskúmania


Na snímke nízky stav hladiny vody v zátoke vodnej nádrže Domaša - Dobrá 4. júna 2022 v Kvakovciach. Snímka zdroj: (tasr).


Situácia s nedostatkom vody vo vodnej nádrži v Domaši je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR hodná preskúmania.


V reakcii na nespokojnosť obcí v jej okolí to uviedol komunikačný odbor envirorezortu s tým, že v tomto zmysle budú inštruovať nielen Okresný úrad (OÚ) Prešov, odbor starostlivosti o životné prostredie, ale všetky okresné úrady, kde môže prichádzať k tlaku na zmenu manipulačného poriadku v nádržiach a tokoch.

"Tieto tlaky môžu vychádzať zo záujmov firiem a podnikateľských subjektov alebo aj z iných záujmov. V tejto dobe musia všetky podobné záujmy ísť bokom, pretože na prvom mieste je dostatočné zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou. Prípad na Domaši je bezpochyby hodný preskúmania," uvádza MŽP. Na nedostatok vody v Domaši sa sťažujú najmä samosprávy v jej okolí. Obce Bžany, Turany nad Ondavou, Nová Kelča, Holčíkovce, Kvakovce, Malá Domaša a Slovenská Kajňa v tejto súvislosti spustili informačnú kampaň v súvislosti s manipuláciou s vodou v Domaši.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) tvrdí, že v prípade vodnej stavby Veľká Domaša nejde o mimoriadnu situáciu. Jeho hovorca Marián Bocák na začiatku týždňa upozornil, že nádrže slúžia prioritne, okrem protipovodňovej ochrany, na akumulovanie vody v čase prebytku a dotovaní vodných tokov pod nimi v čase nedostatku tak, aby bol zachovaný život v rieke a potreby užívateľov - priemysel, čistiarne odpadových vôd a podobne. Zároveň potvrdil, že v súčasnosti realizujú štúdiu, ktorá bude súčasťou opakovaného podania návrhu na nový manipulačný poriadok vodnej stavby, ktorý schvaľuje OÚ a bude zohľadňovať aktuálny stav a potreby. Bocák dodal, že v súčasnosti je nádrž naplnená na 52 percent zásobného objemu, čo je v zákonom stanovenom rozpätí medzi minimálnou hladinou 146,20 a maximálnou na úrovni 162 metrov nad morom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2019
Vodohospodári obvinenia starostov z okolia Domaše odmietajú
Slovenský vodohospodársky podnik, Odštepný závod (SVP-OZ) Košice odmieta obvinenia zo zlého hospodárenia na vodnej stavbe (VS) Domaša, ktoré vo štvrtok (19. 9.) na tlačovej konferencii prezentovali starostovia siedmich obcí z okolia Domaše.
viac
31.03.2021
Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov
Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
16.10.2021
MŽP odmieta tvrdenie, že nepočúva obce pri presadzovaní ochrany prírody
MŽP SR odmieta tvrdenie starostov, že nepočúva hlas samospráv pri presadzovaní záujmov ochrany životného prostredia. Informovalo o tom tlačové oddelenie MŽP v reakcii na kritiku niektorých starostov, ktorí hovoria o likvidácii slovenských regiónov. Vyzvali ho tiež k rokovaniam.
viac
27.06.2022
MIRRI: Do najmenej rozvinutých okresov na Zemplíne smerujú desiatky miliónov eur
Do najmenej rozvinutých okresov na Zemplíne a hornom Šariši budú v nasledujúcich rokoch smerovať desiatky miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %