Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.10.2023 02:55

SAŽP mapuje záujem majiteľov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom


Snímka: maxresdefault


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) mapuje záujem majiteľov rodinných domov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom. Chce zistiť pripravenosť majiteľov, či majú k dispozícií potrebné dokumenty ako energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie.


TASR o tom informovala PR manažérka sekcie plánu obnovy SAŽP Renáta Gešvantnerová. SAŽP zverejnila formulár pre vyjadrenie nezáväzného záujmu o príspevok na obnovu domu na webe 13. októbra. Majitelia rodinných domov sa môžu otvorene vyjadriť aj k ďalším pripravovaným výzvam a čo by v nich uvítali. "Zaujíma nás nielen vaše odhodlanie obnovovať, ale aj pripravenosť dom obnoviť. Radi by sme získali informáciu, či je váš rodinný dom oprávnený príspevok získať, a čo by ste zmenili v ďalších výzvach," uviedla agentúra v online dotazníku. Reaguje tak na požiadavku žiadateľov a odborníkov, aby sa upravili podmienky výzvy aj prijímania žiadostí, keďže štvrtá výzva bola uzavretá do 70 minút po vygenerovaní a vyplnení 10.000 žiadostí.         

"Štvrtá výzva nie je posledná. Najneskôr v januári 2024 zverejníme informáciu o piatej výzve, ktorá bude spustená začiatkom jari. Výstupy z nášho prieskumu budú podkladom na jej redizajn, ktorý je potrebný aj z dôvodu limitovaných prostriedkov plánu obnovy," povedala zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP Kristína Korčeková.         

Poukázala, že záujem o podporu obnovy rodinných domov výrazne prevyšuje kapacity programu Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý celkovo môže podporiť 25.164 rodinných domov. "Je preto dôležité, aby sme pravidlá nastavili na potreby práve tých majiteľov rodinných domov, ktorí sú na obnovu pripravení a dokážu ju zrealizovať najneskôr do začiatku roka 2026," skonštatovala Korčeková.        

 Výsledky prieskumu zverejní agentúra začiatkom novembra.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Obec chce obnoviť dve vzácne, storočné zvoničky
Dve zo štyroch historických zvoničiek chce zrekonštruovať obec Vígľašská Huta Kalinka v okrese Detva. O poskytnutie nenávratného príspevku vo výške 5000 eur na ich obnovu požiadala Slovenskú agentúru životného prostredia.
viac
14.10.2022
O príspevok na obnovu rodinných domov bude možné požiadať od soboty
O príspevok na obnovu starších rodinných domov bude možné požiadať od soboty 15. októbra. Urobiť sa tak bude dať prostredníctvom webovej stránky www.obnovdom.sk. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
10.10.2023
SAŽP: O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem
O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem. Napriek kybernetickému útoku na server bolo 10.000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) útok prešetruje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %