Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.02.2024 11:10

Samosprávy vítajú navrhovanú novelu, zrýchlenie verejného obstarávania im pomôže


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.


Navrhované zmeny vo verejnom obstarávaní zrýchlia celý proces a môžu tak pomôcť obciam a mestám na Slovensku pri poskytovaní služieb občanom. Predstavitelia samospráv preto oceňujú novelu, ktorú do pripomienkového konania predkladá Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.


 Vo štvrtok ju na spoločnej tlačovej konferencii predstavil šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD).         

"Myslím si, že tento návrh môže posunúť dopredu rýchlosť v konaní, pokiaľ ide o verejné obstarávanie, môže výrazným spôsobom pomôcť," zhodnotil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Zároveň novela podľa neho zachováva transparentnosť obstarávania, pričom verejnú kontrolu tohto procesu označil za veľmi dôležitú. "Vysoká miera participácie občianskej verejnosti sprehľadňuje proces. Ale zároveň táto norma vytvára podmienky na to, aby tam nebolo veľa odvolávaní, ktoré potom ten proces realizácie investícií predlžovali," konštatoval.  Za veľmi dôležité považuje aj to, že novela vytvára podmienky, aby si každé mesto a obec vybrala svoju cestu verejného obstarávania. Či už využitím verejnej platformy, ale aj súkromných platforiem. "Pevne verím, že tento zákon, pokiaľ bude schválený, tak bude veľmi dôležitý pre to, aby sa urýchlil rozvoj miest a obcí Slovenskej republiky," doplnil Božik.         

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček je presvedčený, že navrhovaná zmena pravidiel dokáže výrazne urýchliť proces verejného obstarávania. "Čo dnes trvá 4 až 5 mesiacov, môže trvať 2 až 3 týždne. To znamená, že významným spôsobom príde k urýchleniu," zhodnotil.         

V tejto súvislosti zdôraznil, že nejde o úľavu primátorovi, starostovi alebo poslancom, ale o služby v prospech obyvateľov, ktorí uvidia výsledok práce samospráv rýchlejšie ako doteraz. Rybníček pripomenul, že primátori a starostovia nesú trestnoprávnu zodpovednosť za svoje rozhodnutia.         

"Do dnešného dňa v našom striktnom režime štát fungoval tak byrokraticky, že častokrát za zbytočné prieťahy vo verejnom obstarávaní nezodpovedal primátor a starosta, ale úradník na nejakých úradoch. Často sme ale boli my nespravodlivo braní na zodpovednosť za dlhé prieťahy vo verejných obstarávaniach, za ktoré sme nemohli," vysvetlil šéf ÚMS. Navrhovanú novelu preto vítajú a oceňujú aj odvahu zo strany ministerstva a vlády na zmeny, ktorá doteraz chýbala.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
14.07.2021
Zásadné pripomienky ZMOS k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách. Celkovo bolo k tomuto návrhu uplatnených 304 pripomienok z ktorých je až 166 zásadných.
viac
14.03.2023
V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy
Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.
viac
09.02.2024
Novela o verejnom obstarávaní konzultovaná a predstavená za účasti samospráv
Predseda ZMOS Jozef Božik, podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí Božena Kováčová a podpredseda Komory miest Vladimír Maňka sa zúčastnili okrúhleho stola k zákonu o verejnom obstarávaní v priestoroch Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %