Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.02.2024 12:55

Novela o verejnom obstarávaní konzultovaná a predstavená za účasti samospráv


Pohľad do rokovacej sály


Predseda ZMOS Jozef Božik, podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí Božena Kováčová a podpredseda Komory miest Vladimír Maňka sa zúčastnili okrúhleho stola k zákonu o verejnom obstarávaní v priestoroch Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.


Novela zákona prináša zmeny limitov pre jednotlivé postupy verejného obstarávania, odstránenie tzv. goldplatingu, vypúšťa inštitút žiadosti o nápravu a upravuje pokuty. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) pripravilo novelu zákona o verejnom obstarávaní, vďaka ktorej sa podarí zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť. Novela zákona o verejnom obstarávaní prináša niekoľko kľúčových opatrení.

Prvým je zmena limitov pre jednotlivé postupy verejného obstarávania. Kým dnes si verejný obstarávateľ môže mimo zákona o VO nakúpiť tovary, služby a stavebné práce do 10-tisíc eur, po novom sa tento limit zdvíha na 50-tisíc eur. Obstarávateľ je zároveň povinný zverejňovať  zmluvy v Centrálnom registri zmlúv. Navyše, všetci obstarávatelia (okrem obcí a miest do 2000 obyvateľov, ktoré nemajú zriadené oficiálne webové sídlo) sú povinní zverejňovať aj objednávky a faktúry.

Ďalšou zmenou, ktorú novela prináša, je odstránenie tzv. goldplatingu a ponechané ostanú len limity, ktoré vyžaduje Európska únia. Keďže v tomto prípade EÚ nedefinuje limit, úroveň 50-tisíc eur predstavuje niečo ako európsky priemer. Rakúsko má tento limit  vo výške 100-tisíc eur, Maďarsko 40-tisíc eur.

Navyšujú sa tiež limity pri podlimitných zákazkách na stavebné práce, pri ktorých nemožno podať námietky, a to z 800-tisíc eur na 1,5 milióna eur. Toto zvýšenie limitu predstavuje zrýchlenie procesu obstarávania pri stavebných zákazkách do 1,5 milióna eur a pri tovaroch a službách do 221-tisíc eur.

Aby sa VO čo najviac urýchlilo, vypúšťa sa inštitút žiadosti o nápravu, ktorý smernice EÚ nevyžadujú, čím sa zjednoduší  postup vo verejnom obstarávaní. Proces zadávania zákazky urýchlia aj ďalšie technické riešenia.

Zákon ďalej upravuje pokuty. Dnes je za vybrané porušenie zákona pokuta 5 percent zo zmluvnej ceny a táto pokuta ide z vrecka obstarávateľa – teda štátu – do druhého vrecka štátu. Po novom sa táto pokuta upravuje na 0,1 až 5 percent zo zmluvnej ceny alebo súčtu zmluvných cien.

Novela zachováva súčasné formy elektronického obstarávania – elektronickú platformu a v rámci nej elektronický kontraktačný systém a iné elektronické prostriedky.

Zároveň zákon zachráni niektoré samosprávy pred nútenou správou. Podľa rezortu práve samosprávy navrhli, aby sme do zákona upravili aj podmienky, za ktorých je možné samosprávam odpustiť pohľadávky, ktoré voči nim eviduje štát z dôvodu právoplatného rozhodnutia o uložení pokuty pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2018
Konferencia o verejnom obstarávaní podnietila diskusiu o novele zákona
Pod mottom Posúvame hranice verejného obstarávania k jednoduchosti sa 23. októbra v Bratislave uskutočnila odborná konferencia o verejnom obstarávaní, ktorú pripravila vzdelávacia spoločnosť OTIDEA.
viac
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
14.07.2021
Zásadné pripomienky ZMOS k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách. Celkovo bolo k tomuto návrhu uplatnených 304 pripomienok z ktorých je až 166 zásadných.
viac
14.03.2023
V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy
Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %