Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.02.2024 02:55

Samospráva bojuje s vizuálnym smogom, odstraňuje bilbordy


Ilustračná snímka, zdroj: Košice online


Mesto Vysoké Tatry bojuje s vizuálnym smogom, dlhodobo pracuje na odstraňovaní bilbordov, predovšetkým pri cestách. Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák upozornil, že reklamy nielenže znižujú pozornosť vodičov, ale taktiež narúšajú estetiku prostredia na území Tatranského národného parku.


Vizuálny smog sa vyskytuje prevažne v mestách a oblastiach s vysokou hustotou rôznorodých reklám, nápisov či bannerov. Výhodou podľa Štefaňáka je, že patrí medzi ľahšie riešiteľné formy znečistenia prostredia. Mesto už vynaložilo úsilie a náklady na odstránenie desiatok reklám. "Vizuálny smog je problém, ktorý trápi nielen nás, ale celé Slovensko, a tak sme museli prikročiť k riešeniu. Majiteľom reklám rozmiestnených po verejných priestoroch sme doručili písomnú výzvu na odstránenie. V prípade, že nereagovali, mestská polícia (MsP) v spolupráci s majetkovým oddelením začala na lokalitách vo vlastníctve mesta s ich odstraňovaním," uviedol primátor s tým, že reklamné plochy, ku ktorým sa nikto nehlásil, budú uskladnené v priestoroch Verejnoprospešných služieb. Tam si ich budú môcť majitelia za poplatok v stanovených časoch vyzdvihnúť.         

Mesto čakalo na potrebné povolenia a v piatok (2. 2.) bude pokračovať s odstraňovaním reklám v úseku medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou. Štefaňák vyzval všetkých, ktorí nemajú reklamy oficiálne, aby ich radšej odstránili. Dôležité je podľa náčelníka mestskej polície Mariána Nedorosta prijať zmenu všeobecne záväzného nariadenia, spolupracovať s obyvateľmi a komunikovať s prevádzkovateľmi. "Mal by sa im vytvoriť vhodný priestor na reklamu v súlade s územným plánom a s citom pre estetiku," zdôraznil.         

Viac ako 30 nelegálnych pútačov sa podarilo mestu odstrániť aj vďaka dobrej spolupráci so Správou Tatranského národného parku a Správou a údržbou ciest Prešovského samosprávneho kraja. "Smog do Tatier nepatrí. Mnohé navádzacie šípky pri cestách boli zbytočné. Takmer všetci vodiči už využívajú vlastnú navigáciu. Máme novú, kvalitnú cestu a aj týmto krokom sme prispeli k tomu, aby bola bezpečnejšia," skonštatoval primátor a poďakoval krajskej samospráve i ochranárom za spoluprácu a ústretovosť, vďaka čomu sa podarilo problém po 30 rokoch vyriešiť.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
28.09.2017
Mesto chce v boji o miliónové pozemky požiadať o pomoc aj NR SR
Mesto Vysoké Tatry sa chce v boji o dôležité pozemky, na ktorých stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, parkoviská, chátrajúci amfiteáter či iné nehnuteľnosti, obrátiť aj na Národnú radu (NR) SR a vládu SR so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie.
viac
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
08.10.2019
MŽP SR: Povolené odstrely medveďov v minulosti situáciu zásadne nezmenili
Ministerstvo životného prostredia za posledné roky prispelo vo Vysokých Tatrách na vybudovanie kontajnerových stojísk celkovou sumou 1,4 milióna eur. Tvrdí to MŽP v reakcii na pondelkovú tlačovú konferenciu zástupcov samosprávy vo Vysokých Tatrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %