Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.05.2019 10:05

Rondel sa sprejazdní už tento víkend


Cez týždeň sa osádzala oporná konštrukcia


Dopravná situácia v Žiline sa v najbližších dňoch vráti do štandardného režimu. Obmedzenia na kruhovej križovatke Rondel, ktoré vznikli následkom požiaru, pominú počas nadchádzajúceho víkendu.


V sobotu o 4.00 hod. bude spustená doprava cez túto žilinskú frekventovanú križovatku v plnej prevádzke.

Počas tohto týždňa osadili robotníci pod Rondlom podpornú konštrukciu, ktorá má odľahčiť piliere mosta a ložiská, čím sa jeho váha prenesie na samotnú konštrukciu. „Montážne práce sa ukončili vo štvrtok 30. mája. Dnes (31. mája) sme zrealizovali skúšku funkčnosti mostných ložísk za pomoci nákladných áut a od poobedia začneme postupne odstraňovať dočasné dopravné značenie,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne s tým, že od sobotného rána, keď už nebude piatkový nápor na dopravu, bude fungovať žilinský Rondel v režime ako pred požiarom. Mimoriadnu situáciu by malo podľa jeho slov mesto oficiálne odvolať v pondelok 3. júna. „Ešte stále pokračuje analýza stavu mosta po požiari. Predbežné výsledky však hovoria o tom, že poškodenie nie je také, aby sme museli vymieňať stĺpy či časť Rondla. Čo určite budeme musieť riešiť, je výmena ložísk, ktoré sú medzi stĺpom a samotným Rondlom. Rovnako treba opraviť poškodenie vonkajšej fasády stĺpov, ktorú poškodil požiar,“ doplnil Fiabáne.

Od soboty spúšťa dopravu cez Rondel aj Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ). Na Hájik tak budú už počas víkendu premávať trolejbusy podľa platných cestovných poriadkov. „Dnes prevážame trolejbusy na Hájik s tým, že od zajtrajšieho rána sa jazdí v štandardnom režime,“ potvrdil riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík..

Mimoriadna situácia platí v Žiline od nedele 19. mája 2019 od 9.00 hod. Mesto tak reagovalo na nočný požiar, ktorý vznikol na železničnej zastávke Žilina - Záriečie a rozšíril sa na priľahlý mostný objekt a jeho piliere.

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2019
Poslanci Žilinskej župy urobili prvý krok k záchrane letiska
Poslanci Žilinského samosprávneho kraja schválili prevod majoritného podielu akcií žilinského letiska zo štátu na samosprávny kraj. Za hlasovalo 44 poslancov z 54-členného poslaneckého zboru, jeden bol proti, ostatní poslanci sa zdržali alebo nehlasovali.
viac
14.11.2019
Projekt inteligentnej mestskej hromadnej dopravy v Žiline získal Cenu Rádia Slov
Cenu Rádia Slovensko na ITAPA 2019 získalo tento rok mesto Žilina za projekt inteligentnej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Samospráva sa do súťaže zapojila s inovatívnymi riešeniami, ktoré by mali výrazne znížiť meškanie spojov a ušetriť pohonné hmoty.
viac
30.03.2020
Žilina dostala kompenzáciu prostriedkov za mimoriadnu situáciu na Rondli
Mesto Žilina dostalo od štátu kompenzáciu výdavkov, ktoré investovalo počas trvania mimoriadnej situácie na estakádnej kruhovej križovatke (Rondli). Sumu vyše 161-tisíc eur poukázalo na účet mesta Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.
viac
11.09.2020
Európsky týždeň mobility odštartujú cykloraňajky
Cykloraňajky na Ulici Antona Bernoláka v Žiline odštartujú v stredu 16. septembra program Európskeho týždňa mobility, ktorý potrvá do utorka 22. septembra 2020. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je tohtoročnou hlavnou témou čistejšia doprava pre všetkých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %