Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.07.2022 09:00

Rekonštrukcia jazierka v historickom parku v centre Levíc


Ilustračná snímka


V polovici júla sa ukončila rekonštrukcia pôvodného jazierka v historickej časti mestského parku v Leviciach. Sfunkčnenie jazierka bolo prvou etapou plánovanej rozsiahlej rekonštrukcie parku, ktorej súčasťou by mala byť v budúcnosti aj revitalizácie zelene a nový mobiliár.


Snahou mesta bolo prioritne sfunkčniť vodnú plochu – dominantu historického parku a tým opäť pritiahnuť do parku ľudí.

Park bol pôvodne parková záhrada pri kaštieli rodiny grófa Shoellera v Leviciach z konca 19. storočia. Rodina Schoellerovcov mala výrazný vplyv na rozvoj mesta aj celého regiónu. Mlyn, liehovar, tabakové závody, chov šľachtených koní a dobytka, výstavba železnice či elektrifikácia mesta - za to všetko vďačí mesto Levice práve viedenskej rodine Shoellerovcov, ktorej prítomnosť pozitívne ovplyvnila rozvoj mesta na konci 19. storočia. Nádherný kaštieľ sa žiaľ nezachoval, padol za obeť bombovému útoku počas 2. sv. vojny. Park pri kaštieli projektoval švédsky záhradný architekt Carl Gustaf Swensson. Jazierko s vodotryskom bolo súčasťou parku od jeho založenia koncom 19. storočia. Na hladine jazierka plávali lekná, v čistej vode žili ryby a vzácne mloky. V 90-tych rokoch jazierko prestalo byť prevádzkované, čím sa vytratil aj pôvodný charakter tohto vzácneho parkového objektu. Hodnotu parku zvyšujú staré výsadby vzácnych stromov, kríkov, rozárium či drevený altánok pôvodne slúžiaci ako voliéra pre exotické vtáctvo. Súčasťou parku je aj nové detské ihrisko.

Pre Levičanov je park miestom plným spomienok. Miestom prvých bozkov, prechádzok, či miestom pokojného oddychu na lavičke v tieni majestátnych 100-ročných dubov. Staršie generácie si ešte pamätajú na voľne sa prechádzajúce pávy či labute či príjemné posedenie pri upokojujúcom žblnkotaní vody v jazierku.

Rekonštrukcia starého jazierka s vodotryskom sa začala ešte v minulom roku. Jazierko sa skladá z dvoch častí – hlavná jazierková zóna s vodotryskom a ostrovčekom a v spodnej časti tzv. odpadová časť jazierka, ktorá po rekonštrukcii bude slúžiť ako regeneračná zóna na biologické čistenie jazierka.

Ako prvé bolo potrebné vyčistiť jazierko od nečistôt a následne bol aplikovaný hydroizolačný náter. Vybudoval sa odtokový systém, bolo inštalované fontánové teleso a fontánové čerpadlo na prevádzku vodotrysku. V tomto roku sa pokračovalo s rekonštrukciou biojazierka, ktorého úlohou je filtrovať a čistiť vodu z hlavnej časti jazierka. K tomu bolo potrebné zabezpečiť potrebnú technológiu - napúšťacie a vypúšťacie armatúry, sací a výtlačný systém, filtračné, drenážne a vzduchové čerpadlá. Na záver bolo vymodelované dno a svahy regeneračnej zóny biojazierka z kameniva a štrku a boli vysadené vodné rastliny v počte vyše 370 ks. Celkové náklady na znovuoživenie historického jazierka sú vo výške skoro 46 tisíc eur z rozpočtu mesta.

Obnovením jazierka s fontánou sa zlepšia podmienky pre pobyt v parku a tým aj jeho hlavné funkcie – estetická, oddychová a ekologická, keďže prinavrátením vodného prvku sa výrazne zvýši aj biodiverzita priestoru. Nemenej významný je aj sociologický aspekt pre niekoľko generácií obyvateľov mesta.

Veríme, že jazierko bude robiť radosť okoloidúcim a pobyt pri ňom spríjemní chvíle hlavne v takýchto horúcich dňoch.

Autor: Adriana Macáková, MsÚ Levice


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
29.02.2020
Zvolenské klientske centrum v novom OÚ otvorili ako 61. v poradí
Vynovený štátny objekt, do ktorého sa v uplynulých dňoch presťahoval z mestskej budovy na Námestí SNP celý Okresný úrad (OÚ), otvorili v utorok (25. 2.) na Študentskej ulici vo Zvolene. Jeho súčasťou je aj klientske centrum, ktoré sa tak v rámci Slovenska stalo 61. v poradí.
viac
26.04.2021
Nová cyklotrasa spojí priemyselný park so sídliskom Rybníky a centrom
Mesto Levice vybuduje novú mestskú cyklotrasu spájajúcu priemyselný park Géňa so sídliskom Rybníky, centrom mesta a obchodným centrom na severe mesta.
viac
22.10.2021
Mesto Snina ukončilo rekonštrukciu malého kaštieľa, v parku vzniklo jazierko
Mesto Snina ukončilo rekonštrukciu takzvaného malého kaštieľa, jednej zo štyroch národných kultúrnych pamiatok (NKP) v historickom areáli mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %