Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.09.2019 11:15

Rákociho palác – patril vôbec rodine Rákociovcov


Rákociho palác, dobová snímka


Krajské múzeum v Prešove predstavilo verejnosti svoje sídlo na základe najnovších výskumov v rámci tradičného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Podujatie sa uskutočnilo 18. septembra.


Rákociho palác je podľa odborníkov považovaný za skvost hornouhorskej mestskej renesančnej architektúry. Zaujímavé však je, že podľa výskumu Rákociovci tento palác možno nikdy nevlastnili. Krajské múzeum v Prešove sídli v Rákociho paláci už od roku 1956. Podľa manželov Haviarovcov je to jedna z najhodnotnejších renesančných stavieb na východnom Slovensku. K vzácnym prvkom patrí aj točité renesančné schodisko zo 17. storočia, ktoré múzeum sprístupnilo verejnosti v tomto roku vôbec po prvýkrát vo svojich dejinách.

„Dodnes palác obsahuje viaceré vzácne renesančné architektonické prvky, predovšetkým krížové klenby zaklenuté do zdobených korintských stĺpov či polygonálne arkiere vystupujúce z priečelia budovy. Príznačnou je aj pozoruhodná dekoratívna atika, zdobená sgrafitovou výzdobou rastlinného motívu,“ vysvetľuje Tomáš Haviar.

Podľa Michaely Havierovej sú zaujímavé aj historické súvislosti týkajúce sa tejto stavby. Dendrochrologický výskum napríklad o. i. potvrdil, že objekt sa stal obeťou požiaru v roku 1887. Ako ďalej hovorí, medzi najvýznamnejšie udalosti v dejinách paláca patria mierové rokovania medzi zástupcami Juraja I. Rákociho a cisára Ferdinanda II. z roku 1633. Otázne však je, či palác skutočne patril Rákociovcom.

„Podstatným bol v tomto prípade archívny výskum Daniely Pellovej, ktorá skúmaním archívnych materiálov zatiaľ nezachytila v dejinách paláca skutočnosť, že by ho niekedy vlastnili Rákociovci,“ vysvetľuje M. Haviarová, Podstatnou časťou nového výskumu bola aj identifikácia rozsahu obnovy v 50. rokoch 20. storočia, ktorá tiež priniesla určité prekvapenia.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
22.01.2019
V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania
V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %